9, 10 en 11 december Haarlemse kerstmarkt

De kerstmarkt
Foto door Jurriaan Hoefsmit

Tijdens het weekend van 9, 10 en 11 december 2022 is Haarlem weer de gezelligste kerststad van Nederland! Het is de 29e editie van de Haarlemse Kerstmarkt. Na 2 jaar afwezigheid pakken we het groots aan.

Op de kerstmarkt staan dit jaar bijna 350 kramen verspreid over 10 locaties in de binnenstad. Dit zijn er meer dan ooit. Er zijn zelfs mensen uit Groot-Brittannië die hun kraampje op de markt hebben. En er zijn veel activiteiten te vinden, zoals de Schagchelstraat die wordt omgetoverd tot het straatje van Emma en optredens van onder andere La Familia, The Christmas Experience en De Saxy Santa.

“Vrijdag is er beperkt aanbod aan entertainment, maar zaterdag en zondag gaat het los met overal optredens”, zegt marktmeester Ed Mense die al jaren betrokken is bij de Kerstmarkt.

2 extra parkeerterreinen

Zowat de hele binnenstad staat in het teken van de kerstmarkt, dat heeft een enorme impact. “Er is daarom een goede samenwerking met busmaatschappij Connexxion, zodat de mensen met het openbaar vervoer naar de markt kunnen komen”, vertelt Ed. Mensen kunnen hun auto’s op 2 extra parkeerterreinen zetten, in Hoofddorp en in Vijfhuizen.

Nu ook op de Grote Markt

Wat nieuw is dit jaar, is dat ook de Grote Markt 3 dagen lang onderdeel is van de kerstmarkt. De gewone weekmarkt verhuist 10 december voor een dag naar de Gedempte Oude Gracht.

Ed: “We willen stimuleren dat mensen hun kerstkraam heel erg mooi maken. We hebben daarom een wedstrijd: wie heeft de mooiste kraam? De jury gaat zondag langs alle kramen.” Wie rustig langs alle kerstkraampjes wil slenteren, is zo’n 2,5-3 uur op pad.

Opbouw 

Op donderdag 8 december start vanaf 08.00 uur de opbouw van de kerstmarkt. De binnenstad is op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december vanaf 10.15 uur afgesloten voor al het verkeer. Dit geldt ook voor al het fietsverkeer op de kerstmarktlocaties.

Hier staat de kerstmarkt

Kruisstraat vanaf de Nieuwe Gracht, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat vanaf de Nieuwe Groenmarkt tot aan de Grote Markt, Grote Markt, Riviervismarkt, Klokhuisplein, Oude Groenmarkt, Anegang, Koningstraat, Botermarkt, Gierstraat, Proveniersplein en de Grote Houtstraat.

Wanneer 

  • vrijdag 9 december van 10.30 uur tot 20.00 uur
  • zaterdag 10 december van 10.30 uur tot 20.00 uur
  • zondag 11 december van 10.30 uur tot 19.00 uur

Meer informatie

Voor meer informatie over de kerstmarkt staat op www.kerstmarkthaarlem.nl en www.facebook.com/HaarlemKerstmarkt