“Als huurder heb je meer mogelijkheden dan je denkt”

Medewerker WOON voor pand op Cronjestraat

Heeft u problemen met uw huurwoning in Haarlem? Bijvoorbeeld gebreken die niet door de verhuurder worden opgelost of een fikse huurverhoging? Dan kunt u als huurder hulp inschakelen. !WOON is een organisatie waar u gratis terecht kunt voor hulp en adviezen als het gaat om huurproblemen.

We spreken Rafayla Groenewoud, consulent bij Stichting !WOON. “Wij helpen huurders bij conflicten over onopgeloste gebreken aan woningen. Denk aan schimmel in huis of een rot of niet sluitend kozijn. Maar ook bij hoge servicekosten of een fikse huurverhoging kunnen huurders bij ons terecht.” Op woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een gratis inloopspreekuur op de Cronjéstraat 1 en op dezelfde tijd op dinsdag ook op het Nachtzaamplein 67. Maar ook per mail of telefonisch staat !WOON bezorgde inwoners te hulp. 

Gratis energiecoach

Rafayla: “Wij zijn de vaak de eerste stap die mensen zetten bij problemen met hun huurwoning of verhuurder. We hebben specifieke en praktische kennis van woningen, huurrecht en de woningmarkt. Daarmee verschillen wij van het Juridisch Loket. Wij kijken wat er voor rekening komt voor de huurder en wat er bij de verhuurder hoort. Vervolgens helpen we met voorbeeldbrieven of door langs te gaan bij de woning. Als het nodig is helpen we ook met een procedure. Huurders weten vaak niet wat hun rechten zijn, en daar helpen wij ze bij. Dat kan veel geld schelen.”

Rafayla: “We krijgen ook veel vragen over hoge servicekosten. We laten dan regelmatig een energiecoach langskomen bij de mensen thuis om bespaartips te geven. Die geven ook gratis materialen, bijvoorbeeld tochtstrips. We zijn er dus niet alleen bij problemen met de verhuurder maar ook bij praktische tips om huren makkelijker te maken en kosten te verlagen.”

Huisjesmelkers aanpakken

Daarnaast heeft !WOON een Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. Hierbij gaat het bijvoorbeeld erom dat verhuurders het huis willen verkopen en de huurders met een huurcontract voor onbepaalde tijd onterecht uit de woning willen zetten. In het verleden werd daar niet op gehandhaafd, maar met de komst van de nieuwe Wet goed verhuurderschap komen er meer mogelijkheden voor !WOON en de gemeente om huisjesmelkers aan te pakken. “Dan kunnen we dus makkelijker dit soort misstanden voorkomen” zegt Rafayla.

Duizenden euro’s compensatie

Rafayla legt uit dat de hulp van !WOON in sommige gevallen zelfs duizenden euro’s op kan leveren. “De gemeente is nu aan het handhaven op gesplitste woningen waarbij er meerdere huurders in een pand zitten. Dit is illegaal. De gemeente spreekt de verhuurder hierop aan, dat er maar één huishouden in het huis mag wonen. De verhuurder probeert dan zo snel mogelijk een huurder uit het huis te zetten om boetes te voorkomen. Maar de huurder heeft rechten bij een contract voor onbepaalde tijd. Denk aan hulp op het vinden van een andere woning, of financiële compensatie, zoals geld of hulp bij de verhuizing. Zo hebben we laatst nog iemand geholpen die een woning moest verlaten. Die heeft door bemiddeling, en brieven die wij hadden opgesteld, uiteindelijk 5000 euro financiële compensatie gekregen, omdat hij een veel duurdere huurwoning in moest na vertrek.”

Meer info over wat !WOON voor u kan betekenen? Ga dan naar hun website.