Bespaar geld in december

Mensen lopen door het centrum van Haarlem

De laatste maand van het jaar kan best een dure tijd zijn. Dit jaar nog meer dan andere jaren, met de hoge energieprijs en inflatie. Daarom vroegen we u via onze nieuwsbrief en sociale-media-kanalen om bespaartips.

We kregen veel goede en creatieve tips. Bedankt daarvoor! Hieronder delen we er een aantal.

Besparen in huis

Veel Haarlemmers hebben de verwarming lager staan om zo te besparen op hun gasverbruik. Een dikke trui helpt dan natuurlijk om warm te blijven. Een andere tip die we kregen was om thermo-ondergoed aan te trekken onder je kleding.

Wat ook veel kan schelen in de energierekening, is je huis goed isoleren om de warmte binnen en de kou buiten te houden. Bijvoorbeeld met radiatorfolie achter de verwarming.

Een andere tip: zet het licht uit op plekken waar u niet bent. Klinkt logisch, maar best veel mensen laten bijvoorbeeld wel eens het licht op de gang of boven aanstaan, terwijl dat niet hoeft.

In de keuken 

We kregen ook een tip over ‘energiezuinig koken’. Stoofpotjes, rijst, aardappelen en soep kun je prima aan de kook brengen en daarna – met het gas uit – laten nagaren. Dat kan met de deksel op de pan, maar ook in een kist of simpele koelbox (zonder stroom) die je in een slaapzak wikkelt of onder de dekens zet. Op die laatste manier heb je ook meteen een lekker warm bed.

Tipgever Paul kwam met adviezen om te zorgen dat de koelkast minder energie verbruikt. Het helpt bijvoorbeeld om frisdranken vast buiten te laten koelen voor u ze in de koelkast zet. En om eten een dag van tevoren in de koelkast te laten ontdooien. Het bevroren eten helpt de koelkast te koelen. En goed om te weten: een volle koelkast houdt de temperatuur langer laag dan een lege koeling.

Cadeautjes

Voor veel mensen horen cadeautjes ook bij de decembermaand. Tips die we hiervoor kregen, waren: koop cadeaus bij de kringloop in plaats van nieuw, dat is ook beter voor onze aarde.  Of kijk eens in Facebookgroepen zoals Prikbord Haarlem voor tweedehands spullen, die soms zelfs gratis weggeven worden. Voor tweedehands speelgoed hebben we in Haarlem ook een grote Speelgoedbank.

Volgens tipgever Karin kunt u ook altijd nog iets zelfgemaakts geven. Misschien wel een taart of ketting?

Speelgoed in de speelgoedbank
Iedereen is welkom in de Speelgoedbank aan Gedempte Herensingel nummer 4.

Een betaalbaar feestmenu

Lekker eten voor weinig geld? Let dan bij het samenstellen van bijvoorbeeld uw kerstmenu op seizoensgroenten en lokaal geteelde producten. Ook is groente uit de diepvries vaak een stuk goedkoper dan verse.

Ook een optie: in de Facebookgroep Prakkie eten over 023 bieden mensen eten aan wat ze over hebben. Houdt u zelf een portie over van het kerstmenu (of een andere maaltijd)? Dan kunt daar via deze groep weer een ander blij mee maken.

Hulp vanuit de gemeente

Naast deze tips van Haarlemmers hebben we als gemeente ook verschillende regelingen die u kunnen helpen. Met de HaarlemPas krijgen Haarlemmers met een laag inkomen allerlei kortingen. De energietoeslag is een éénmalige bijdrage voor de hoge energiekosten. En om mensen met een laag inkomen ook te helpen om structureel de energierekening omlaag te brengen, zijn er nu nieuwe maatregelen tegen energiearmoede.