Denk mee over de toekomst van Haarlems erfgoed

Het Spaarne en een fietsbrug. Aan het Spaarne staan gebouwen waarvan een aantal monumenten. Foto door Milo Dinkelaar
Het Spaarne ter hoogte van het Teylers Museum. Foto door Milo Dinkelaar

Haarlem is een stad met een rijke geschiedenis. Vol historische plekken en monumenten waar we trots op zijn. Tegelijkertijd verandert er veel in onze stad en moeten we daarbij goed zorgen voor ons erfgoed. Daarom zijn we bezig met nieuwe regels. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. We horen graag uw mening hierover. Vanaf vandaag kunt u reageren op ons plan.

In ons plan staat hoe we de komende 10 jaar met het erfgoed om willen gaan. Het gaat daarbij niet alleen over oude gebouwen, maar ook over dingen die we onder de grond vinden bij opgravingen, over bruggen en zelfs over mooie oude landschappen. We noemen dit plan de erfgoednota 'Haarlems Erfgoed, Verbindende kracht in de stad (2024-2034)'.

Beschermen en betrekken 

We hebben een aantal doelen voor de komende 10 jaar. Zo willen we onder andere Haarlemmers meer betrekken bij het beschermen van het erfgoed en eigenaren van monumenten helpen bij het verduurzamen. Ook is er extra aandacht voor de toekomst van religieus erfgoed, zoals kerken.

Meedenken

Uw mening is belangrijk! U kunt tot en met 25 oktober 2023 reageren op de eerste versie van de erfgoednota. Daarna verzamelen we alle reacties en passen we het plan aan als dat nodig is.

We verwachten dat we het definitieve plan in het 1e kwartaal van 2024 in de gemeenteraad bespreken. Zie de webpagina Erfgoedbeleid voor meer informatie.

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief