Duurzame stappen

Haarlem doet mee aan de negende editie van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) van 6 tot en met 12 oktober 2023. Haarlemse ondernemers halen alles uit de kast om jou te helpen bij het maken van duurzame kledingkeuzes. Zij organiseren tijdens deze week, samen met de gemeente, verschillende activiteiten: een styling sessie, een avondvullend programma bij restaurant Mama Gaia, een fair fashion expositie en nog veel meer!

Velen vinden het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar eerst over na te denken. Want de kledingindustrie is op de olie-industrie na de meest vervuilende ter wereld. Ieder jaar komt er 35 miljard kilo aan kleding bij op de wereld, terwijl 40% daarvan ongedragen wordt weggegooid. In Haarlem gooien we ieder jaar 1 miljoen kilo kleding weg. Dat moet en kan anders! Zien we je tijdens een van de activiteiten of een van de deelnemende winkels?

DFW

Programma 2023

 

6 oktober | 15.00 – 17.00  &  9 oktober | 13.00 – 15.00 | Fair Fashion Tour met Ashna Chhatta

Tijdens de Fair Fashion Tour neemt Ashna Chhatta, fair fashion stylist en personal shopper, je mee langs vijf Haarlemse ondernemers die zich bezig houden met duurzaam textiel. Meld je aan via duurzaam@haarlem.nl.

7 oktober | 17.00-19.00 | Hoe word jij een change maker?

Hoe kun je lokaal een change maker worden rond duurzaamheid en fashion? Studenten van Hogeschool InHolland Haarlem hebben dit onderzocht in hun Living Lab, onder begeleiding van Andrea Reyes, oprichter van het Sustainable Fashion Community Center in Harlem, New York. Zij gaan graag met jou in gesprek over de resultaten bij Mama Gaia op de Gonnetstraat 26. Wordt jij een change maker in Haarlem? Aanmelden verplicht via Esther.Reith@inholland.nl

8 oktober | 13.00 – 15.00 | Vermaak en deel je kleding bij Atelier Pina

Sewing Circle bij Josefien van Geloven op de Doelstraat 6. Neem 1 kledingstuk mee om te vermaken en te delen, en ook een textielschaar + naald en draad. Meld je aan via josefien@altelierpina.com.

De hele dag

Catwalk met modeshow door de winkel met hapjes en drankjes bij Sûr Atelier op de Gedempte Oude gracht 87.  Ook een workshop waarbij je je eigen armbandje kunt leren maken. De workshop is doorlopend en je hoeft je niet aan te melden. Sûr Atelier - sociaal & duurzaam kledingmerk (sur-atelier.nl)

11 oktober | 18.00 – laat | Mama Gaia diner met talkshow

Diner met modeshow en live talkshow bij Mama Gaia op de Gonnetstraat 26. Aan tafel schuiven verschillende sprekers uit de mode-industrie aan; van ondernemer tot designer. Tickets zijn te koop via Evenementen - Mama Gaia plant-based restaurant (mamagaiahaarlem.nl).  

12 oktober |13.00 – 17.00 | Kidsmiddag bij Tiesjurt

Kidsmiddag bij Tiesjurt op de Gedempte Oude Gracht 79. Maak een mooi ontwerp om mee te nemen of laat het printen op een TIESJURT gemaakt van 100% bio katoen, gemaakt door werknemers in mensvriendelijke omstandigheden. Meld de kids aan via onze website www.tiesjurtconcept.com

12 oktober | 15.00 -16.00 | Workshop waardeer je kleren

Tijdens deze interactieve praktische workshop in het Kweekcafé (Kleverlaan 9) leer je meer over de kledingindustrie en wat jij zou kunnen doen om de impact van kledingkast te verkleinen. Je gaat naar huis met nieuwe inzichten en praktische tips en tricks over mode en kleding. Je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar je kledingkast!

De workshop is voor volwassenen, maar neem vooral de kids (vanaf 8 jaar) mee. Zij kunnen (begeleid) de expositie ‘Kleed-je-goed’ bezoeken met leuke opdrachten! Graag aanmelden (ook de eventuele kinderen) via danielle@waardeerjekleren.nl

13 oktober |19.15 – laat | Stylingavond bij BrandMission

Stylingavond met persoonlijk advies bij BrandMission op de Zijlstraat 85. Stylist Maureen Riley laat je zien welke kleding goed bij jouw figuur passen en leert je hoe je diverse items met elkaar kunt combineren en stylen. Graag aanmelden op: www.brandmission.nl/stylingavond

Verklein de impact van jouw kledingkast tijdens Dutch Sustainable Fashion Week van 6 t/m 12 oktober

-

De gehele Dutch Sustainable Fashion Week 6 t/m 12 oktober 2023

  • Expositie ‘Kleed je goed’ – Kweekcafé (gesloten op dinsdag en donderdag)
  • Open atelier: maak je eigen ontwerp – Tiesjurt
  • 10% korting bij inruil van je oude yogamat bij aankoop van een KURMA mat - Yoga Specials
  • 10% korting op de handgemaakte kleding van CÉ Fashion

Podcast ‘Duurzaam Haarlems Textiel

Een groep enthousiaste ondernemers heeft zich verenigd als koplopergroep. Samen met de gemeente besteden zij het hele jaar aandacht aan de verduurzaming binnen mode en textiel. Dat gebeurt onder andere met de podcast Haarlems duurzaam textiel die wordt gepresenteerd door fair fashion stylist Ashna Chhatta. Tijdens de Dutch Fashion week verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast en in de loop van het jaar wordt de podcast aangevuld met zowel inhoudelijke verhalen over textielverwerking als persoonlijke verhalen van lokale ondernemers. De podcast is te beluisteren door ‘Haarlems duurzaam textiel’ te zoeken op Spotify of in je podcast-app op je telefoon.