Gered voedsel

Elk jaar gooien we 34 kilo voedsel per persoon weg. Best zonde. Daarom zet Haarlem Food Future zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld met de Doggy Bag en maaltijden van ‘gered voedsel’.

Van 1 t/m 7 september 2020 was het Verspillingsvrije Week, een landelijk initiatief dat aandacht vraagt voor voedselverspilling in Nederland. “Jaarlijks gooien we één derde van onze voedselproductie weg. Vooral brood en zuivel gaat einde dag de container in,” vertelt Nicole Gorris van Haarlem Food Future (HFF). Samen met inwoners, ondernemers en de gemeente zet HFF zich in voor het verduurzamen van de voedselvoorziening in Haarlem.

“Zo’n 60 restaurants in Haarlem doen inmiddels mee met de Doggy Bags, waarbij je overgebleven eten mee naar huis mag nemen.” Een ander initiatief is de ‘Gered voedsel schakelaar’ waar Nicole de spin in het web is. Zij verbindt supermarkten in Haarlem met verschillende sociale initiatieven in de stad. “Zo zorgen we ervoor dat voedsel niet wordt weggegooid op de houdbaarheidsdatum, maar naar instanties gaat die er prima maaltijden mee koken.”

Kratten vol gered voedsel

De afgelopen maanden gooide corona behoorlijk wat roet in het eten. Alle goedlopende projecten lagen ineens stil. Nicole: “Terwijl we voor corona op 150 geredde maaltijden per dag zaten! Alleen de 20 dakloze gezinnen in Velserpoort krijgen nog steeds dagelijks tussen de 5 en 10 voedselkratten van de PLUS uit Haarlem Noord. Deze gezinnen koken individueel en bij de rest van de initiatieven is dat gezamenlijk. Dat laatste kon ineens niet meer in deze gekke coronatijd. Kratten vol bleven er bij supermarkten staan, die ik in het weekend dan zelf ophaalde. Een deel daarvan ging naar de Beijneshal; de tijdelijke opvang voor dak- en thuislozen. Koken mocht daar echter niet. Dus ging er ook veel mee naar huis en deelde ik uit aan vrienden. Zo heb ik 2300 kilo voedsel gered. Natuurlijk hoop ik van harte dat de projecten in september allemaal weer gaan lopen!”

BuurtBuik

Nicole doelt daarmee op de sociale initiatieven als Reakt, De Nieuwe Werf, Bij Bosshart en Het Leger des Heils, die vóór de coronacrisis ook kratten vol eten zelf ophaalden. “Zo koken ze bij dagopvang Reakt met overgebleven voedsel van Albert Heijn Vos Westergracht,” vertelt Nicole. Haar idee komt van het Amsterdamse project BuurtBuik, waar ze al jaren koken voor daklozen met eten uit de supermarkt dat als gevolg van de THT-datum de winkel uit moet. “Zo snijdt het mes aan 2 kanten. Je doet iets aan de verspilling en je helpt kwetsbaren in onze samenleving. Dat wilde ik ook graag voor Haarlem.”

THT & TGT

Om zelf verspilling tegen te gaan kookt Nicole regelmatig met producten die de Ten Minste Houdbaar Tot-datum (THT) zijn gepasseerd of een 35% kortingssticker hebben. “Daar is echt helemaal niets mis mee. Zeker niet bij producten met een THT-datum. Dat is een kwaliteitsdatum, waarna hooguit de smaak of kleur iets vermindert. Bij versproducten als vlees, zuivel en voorverpakte groente met een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) moet je natuurlijk wel voorzichtiger zijn. Maar kijk, ruik en proef vooral voordat het de kliko ingaat. Weggooien kan altijd nog!”

34 kilo p.p.

De Verspillingsvrije Week is er om mensen meer bewust te maken van hun verspillingsgedrag. Zo gooiden we vorig jaar per persoon 34 kilo aan eten en drinken weg. “Maar we gaan vooruit”, vertelt Nicole. “In 2016 zaten we op 41 kilo. Maar stel dat je die 34 kilo niet zou verspillen, dan maak je 14% meer milieu-impact. Een behoorlijk verschil!” 

Wat kan je zelf doen?

  • Op www.samentegenvoedselverspilling.nl vind je allerlei tips en challenges.
  • Koop in de supermarkt eens producten met de datum van vandaag. Zeker als je die dezelfde dag gebruikt.
  • Download de TooGoodToGo-app, waarmee je voordelig een Magic Box bestelt bij een winkel in de buurt met producten die ze anders moeten weggooien. 
  • Check www.haarlemfoodfuture.nl.

 

Gered voedsel