8 restaurants in Haarlem gaan voor (nog) gezonder en duurzamer
Minder voedsel verspillen, een menukaart vol gezonde en duurzame gerechten, kosten besparen; veel restaurants in Haarlem willen dat graag, maar weten soms niet hoe. Het komende half jaar helpen we in samenwerking met Greendish 8 restaurants uit de stad. Deelnemer Sjoerd van Brownies&downieS Haarlem: ‘Ons voedselafval is al best weinig, maar we zien een kans om het nóg beter te doen!’
We vinden gezond en duurzaam voedsel in de stad erg belangrijk. Ook bij Haarlemse horeca. Om ondernemers te helpen met het verduurzamen of zoals Sjoerd het te verbeteren, konden zij hun restaurant aanmelden voor het Greendish-project. Naast restaurant Brownies&downieS, grepen ook Smaak, Brick, Diga, Fortuyn, Kloosterkeuken, Wachtlokaal en Parck die kans met beide handen aan.
Succesvol in 400 keukens
Sinds afgelopen maart krijgen zij 6 maanden lang begeleiding van Greendish. Het adviesbureau helpt overheden, zorginstellingen, cateraars en restaurants om betere voedselkeuzes te maken en om de voedseltransitie te versnellen. Inmiddels deden ze dat al met succes voor bijna 400 keukens in Nederland. Ook in buurgemeente Heemstede was Greendish succesvol. In een paar maanden tijd is daar in de horeca al ruim 5.000 kilo minder voedsel verspild.
Creatief met afval
“Door mee te doen aan dit project hopen we op een creatieve manier ons voedselafval te verminderen”, vertelt Sjoerd. “Zo kan onze koffiedik bijvoorbeeld gebruikt worden om er oesterzwammen op te kweken. De sinaasappelschillen zijn perfect voor een likeur of bonbonvulling en eierschillen zijn goed voor de compost. Afvalproducten die we heel eenvoudig apart kunnen inzamelen voor hergebruik. In maart is een week lang al ons afval gewogen, zo kon Greendish uitrekenen hoeveel gram afval per gast we weggooien. Dit bevestigde dat we al heel goed bezig zijn. Toch hopen we dat ons resultaat aan het eind van het traject voor hergebruik van afval nóg beter is.”
Lokale inkoop
De 8 restaurants krijgen advies, tips, tools en ideeën hoe zij hun zaak (nog) duurzamer en gezonder kunnen maken. Met als positieve inzet: minder voedsel weggooien, een gezondere menukaart en een meer verantwoorde inkoop. Want, door bijvoorbeeld lokaal in te kopen kun je niet alleen je transportkosten verminderen, maar ook de lokale economie stimuleren. En door meer plantaardige maaltijden aan te bieden verminder je al snel CO2. Een vermindering die hard nodig is, omdat ons huidige voedsel wereldwijd nu nog zorgt voor 30% van de totale CO2-uitstoot.
Goed voor de bewustwording
“Lokaal inkopen doen wij al waar dat kan”, vertelt Jolijn van Smaak, een lunchcafé in de Waarderpolder. “We kopen paddenstoelen bij de Oesterzwammerij – zij krijgen onze koffiedik -, groente bij Han de Kroon, brood bij Haarlemse Bakker en vlees bij De Slagersdochter. Maar misschien dat dit met nog meer producten lokaler kan. Meedoen aan Greendish is daarom goed voor de bewustwording. Het zet ons weer even op scherp en laat je nadenken over wat er nog beter of anders kan. Onze medewerkers - jongeren met een verstandelijke beperking - vonden het ook leuk om een weeklang al het voedselafval te meten. Hoewel we goed op weg zijn, komen er vast nog tips & tricks om het nog beter te doen!”
Kijk wat jij als bedrijf kunt doen om te verduurzamen op de bedrijvenpagina.
Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen