Andries verminderde zijn gasverbruik met een warmtepomp
Andries Tieleman woont samen met zijn vrouw Utako Arakawa in de Pieter Kiesstraat. Het prachtige huis met glas-in-lood deuren krijgt duurzame energie van wind en zon. Andries heeft winddelen bij WindCentrale en een zonnepaneel op het dak van het Seinwezen. Naast isoleren van dak-, vloer- en ramen is hij in het bezit van een hybride warmtepomp. Andries: “Zo’n pomp haalt warmte uit de buitenlucht.”
Hybride warmtepomp als alternatieve energiebron
Andries maakt zich oprecht zorgen over de opwarming van de aarde: “Zelfs als we morgen stoppen met CO2 uit te stoten dan blijft de temperatuur nog zo’n 50 jaar stijgen. Miami en Bangladesh verdwijnen deze eeuw al onder de zeespiegel. Dat er minder ijs op de Noordpool is zorgt ervoor dat de aarde sneller opwarmt omdat ijs zonlicht terugkaatst. We moeten echt met z’n allen van het aardgas en andere fossiele brandstoffen af!”
Hybride warmtepomp
Daarom werkt Andries mee aan het buurtonderhoudsplan voor bewoners in het Garenkokerskwartier. Buren Wim en Lilian (helemaal links en helemaal rechts op de foto) komen langs want ze hebben interesse in de warmtepomp van Andries. Hoe bevalt het? “Erg goed! Zo’n hybride warmtepomp is perfect voor oude niet zo goed geïsoleerde woningen. Je hebt ongeveer 2 kWh elektriciteit nodig om een kuub gas te vervangen dus je bespaart ook geld. Sinds september 2017 heb ik een hybride warmtepomp om mijn huis te verwarmen en is het gasverbruik met twee derde gedaald.”
Stap voor stap
Andries is groot voorstander van stap voor stap verduurzamen van je huis. Dit koppel je aan een meerjarig onderhoudsplan. “Best gek, bedrijfsgebouwen hebben een onderhoudsplan, woningen hebben dat niet. De 1e stap is isoleren. En je kunt ook veel wat kleinere maatregelen nemen. Zo heb ik in mijn huis led-verlichting, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie achter de verwarmingen. En ik heb een slimme thermostaat waarmee je elke kamer apart kunt regelen.
Buurtonderhoudsplan
“Mijn huis maakt ook deel uit van de pilotgroep voor het buurtonderhoudsplan van het Garenkokerskwartier.” Vaak hebben buurtbewoners dezelfde problemen met hun huis. Willen meerdere mensen toch eens dat vocht aanpakken? Of nieuwe kozijnen? De buurtcoöperatie helpt bewoners om er achter te komen welk onderhoud wanneer nodig is en welk voordeel het biedt om het samen met de buren te doen. Bekijk wat je in en met de buurt kunt doen.
Tip van Andries
“Pak je huis stap voor stap aan tijdens onderhoudsmaatregelen. De 1e stap is isoleren, zoals dak- en vloerisolatie. En als je een kozijn moet vervangen, kies dan voor dubbelglas. Ook glas-in-loodramen kan je isoleren met voorzetramen.”
Andries heeft ook nog een leestip: “Het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn is zeer de moeite waard als je meer wilt lezen over duurzaamheid en welke keuzes je daar zelf in kunt maken.”
Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen