Bianca's tips voor consuminderen

Van auto tot boormachine en van ladder tot partytent; zomaar wat spullen die je in de straat met elkaar kunt delen. Voor Bianca van Walbeek (49) uit Haarlem Noord is dit heel gewoon. “Iets nieuws kopen is zeker niet altijd nodig. Lenen, delen en tweedehands werkt ook prima. Consuminderen is voor mij een simpele, makkelijke manier om iets goeds te doen voor de wereld. Daar word ik heel blij van!”

Voor zelfstandig organisatieadviseur Bianca is de zorg voor de natuur en aarde al van kinds af aan belangrijk. “Ik was een lezer, groeide op met de boeken van Thea Beckman. Boeken als Kinderen van Moeder Aarde vormden mijn wereldbeeld; dat van samen goed voor de aarde zorgen. Toen ik ouder werd, merkte ik al snel dat dit beeld niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Toch is niets doen voor mij absoluut geen optie. Ik wil het goed doen voor mijn klein- en achterkleinkinderen.”

Deelauto

“Ik heb bewust geen auto. Als het nodig is, pak ik een deelauto. In Haarlem kan dat prima en dat vind ik fantastisch. Fijn ook dat het aandeel elektrische deelauto’s in de stad groeit. Ik gun Haarlem echt dat meer mensen hier gebruik van maken. Sowieso is delen echt iets wat bij mij hoort. Want waarom zou je iets nieuws kopen als je het niet echt (vaak) nodig hebt? Er zijn zoveel spullen die je maar zelden gebruikt. Denk aan gereedschap of kampeerspullen. Daarom check ik altijd eerst in de straat of bij vrienden of ik het kan lenen. Iedereen mag ook altijd alles van mij lenen.”

4 draaiknoppen

“Duurzamer leven hoort bij mij. Ik moedig graag anderen aan om daar ook iets mee te doen. Die bijdrage hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Voor mij zijn er 4 knoppen waar ik vrij eenvoudig aan kan draaien om de wereld iets mooier te kleuren. Dat zijn consuminderen, wonen, reizen en voedsel. Spijkerbroeken gaan soms wel 6 keer naar de kleermaker. Ik koop pas iets nieuws als het echt nodig is en ook tweedehands is een optie. Ieder jaar ga ik door al mijn spullen heen; wat wil ik echt houden, wat kan naar de kringloop en waar maak ik iemand anders blij mee? Dan ruimt ook lekker op! In huis zijn we zoveel mogelijk gaan isoleren. Op het dak van de aanbouw liggen allemaal sedumplantjes, dat scheelt binnen zo een paar graden.” 

Stap voor stap

“Met reizen probeer ik zoveel mogelijk de trein te pakken. Vroeger vloog ik ook, totdat ik me bewust werd van de enorme impact ervan. Als reisfanaat zeg ik niet ‘ik vlieg nooit meer’, wel maak ik bewustere keuzes. Verduurzamen kan heel goed stap voor stap. Dus niet meteen nooit meer vliegen, maar ‘ik vlieg niet binnen Europa’ of ‘ik vlieg eens in de 5 jaar’. En áls je vliegt, doe het dan alleen als je voor langere tijd weggaat en dus zeker niet voor een weekendje weg. Mijn laatste knop is voeding. Ik eet zelden vlees en gooi nooit iets weg. Restjes gebruiken we om een soepje van te maken of als lunch.”

Bitterbalvegetariër

“Natuurlijk is het soms best een lastige keuze. Bijvoorbeeld als je graag de wereld over reist of een echte Bourgondiër bent. Je hoeft heus niet altijd het meest duurzame te doen. Dat lukt mij ook niet. Maar denk er tenminste over na. Iemand die ik ken is bijvoorbeeld bitterbalvegetariër. Zij eet nooit vlees, behalve als er bitterballen op tafel staan. Die kan ze niet weerstaan. Het hoeft dus niet meteen perfect. Start gewoon eens met 1 knop en experimenteer. Zo maak je het voor jezelf ‘behapbaar’!”

Wat kun je zelf doen?

  • Maak een buurt- of straatapp aan. Niet alleen handig voor leenvragen, het bevordert ook de veiligheid (buurtpreventie) in je straat
  • Kijk voor het lenen en delen van spullen eens op de website van Buurts, de organisatie die zich inzet voor alle inwoners van Haarlem die ondersteuning kunnen gebruiken
  • Zet boeken die je niet meer leest in een zogenaamde minibieb (boekenkastje in de straat)
  • Kijk eens of er in jouw buurt een Facebook-groep is waar je een oproepje kunt plaatsen om iets te lenen of te delen

Meer tips vind je op de pagina Bewust met spullen en voedsel.

Haarlemmers die spullen delen

Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen