De duurzame kledinggeheimen van Sophia

Zelf kleding maken, herstellen en upcyclen - een bestaand kledingstuk opleuken met bijvoorbeeld borduursels - en tweedehands kopen is hip. En bovendien ontzettend duurzaam. Sophia Maria Kienhuis (38) uit de Leidsebuurt wordt er extreem gelukkig van. Al jaren kleedt ze zich in haar eigen creaties die allemaal opvallend vrolijk gekleurd zijn. ‘Iets weggooien? Dat doe ik bijna nooit!”

In Nederland kopen we gemiddeld zo’n 46 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar en gooien we er 40 weg. Best zonde, omdat de productie van kleding het milieu behoorlijk belast. Er is veel water voor nodig en het zorgt voor veel CO2 uitstoot. Voor Sophia de reden om het anders te doen. “Ik koop nauwelijks iets nieuws, eerder tweedehands, en gooi bijna niets weg. Toevallig gister een oude regenjas die niet meer te redden was. De rits haalde ik er wel eerst uit; die hergebruik ik weer.”

Trui van behang

Danseres, dansdocent, choreograaf, zangeres, kunstenaar; Sophia is het allemaal. “En kledingmaker, al is dat echt een hobby. Ik maak, vermaak en herstel kleding voor mezelf, m’n dochtertje, maar ook voor vrienden. Wat ik ook veel doe, is kledingstukken upcyclen. Van iets bestaands dat een beetje saai of gewoontjes is, maak ik dan mijn eigen unieke creatie.” Sophia haalt een stapel kleding van boven. Elk stukje stof en textiel heeft z’n eigen bijzondere verhaal; van een gepimpte oude spijkerbroek met geborduurde bloemen tot een roze trui - een erfstuk - vol kleurige borduursels. Ze laat een broek gemaakt van bankbekleding zien en haar eerste zelfgemaakte danstrui. “Jaren geleden gemaakt tijdens mijn naailessen bij Hart Haarlem. Met als basis een paar stalen Engelse behangstof, die ik in de behangwinkel uit de prullenbak haalde. Ze kregen dus een 2e leven als trui.”

Vrolijk én duurzaam

Wat haar kledingstukken zo bijzonder maken, is dat ze opvallend, kleurrijk en uniek zijn. “Ik houd niet van saai en durf alles te dragen. Mijn kleding staat voor mijn eigenwaarde. Ik straal ermee uit wat ik denk en hoe ik in het leven sta. Best vrolijk én duurzaam.” Bijna niets gooit ze weg. Via vrienden, collega’s en zelfs buren komen er regelmatig lappen stof en textiel haar kant op. “Ook voor dansoptredens maak ik soms outfits. Voor mij geen kostuumpjes online voor een paar euro via Temu of Shein. Het is juist heel fijn om iets bestaands wat nog prima is, een 2e leven te geven. Speciale dingen maken mij gewoon blij. Zet mij achter de naaimachine en ik ben gelukkig.” 

Therapeutische naailes

Haar 10 jaar oude Singer naaimachine bracht z’n geld inmiddels wel op. “Gekocht voor € 100 bij de Aldi. Een prima investering. Een dure machine is echt niet nodig als je wilt leren naaien. Er zijn trouwens ook prima tweedehandsjes. En ga zeker op een naaicursus; er is daar zoveel kennis en het is nog therapeutisch ook. Je ontmoet mensen met geheel andere levens. Elke week neem je samen gezellig de week door, echt een stukje welzijn. De zorgverzekeraar zou het eigenlijk moeten vergoeden!” 

Nadenken over impact

“Het is fijn om op deze en andere manieren duurzaam bezig te zijn. Ik heb bijvoorbeeld geen auto, probeer vliegenreizen te vermijden en eet groente en fruit van het seizoen van dichtbij. Dat bespaart veel plastic en vrachtwagenkilometers. Ik denk sowieso heel erg na over wat mijn impact is. Daar ben ik best extreem in.” 

Ook zin in zelf maken? Check Sophia’s tips:

  • Volg een naaicursus, leer patroontekenen of weven, of leer hoe je kleding kunt upcyclen (bijvoorbeeld via verschillende borduurtechnieken). Er bestaat zelfs een cursus lingerie maken
  • In Haarlem kun je bijvoorbeeld naailessen volgen bij Schone Stoffen, de StitchStudio en It Made It. Zelf is Sophia fan van De Steek in Amsterdam West
  • Naaimachine nodig? Kijk eens voor een tweedehands naaimachine op Marktplaats. Of lease een machine

Meer tips vind je op de pagina Bewust met spullen en voedsel.

Iemand die zelf wat maakt met een naaimachine

Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen