Van broodroosters tot fietsen: Rob blaast ze nieuw leven in
Sinds vorig jaar is Rob Bekkers (58) 2 avonden per maand als vrijwillig reparateur te vinden in Haarlemse Repair Cafés. Dé plek waar mensen naartoe komen met allerlei kapotte spullen van thuis. Rob: “Van mixers tot stofzuigers en van broodroosters tot oude audioapparatuur. Je weet nooit van tevoren wat er allemaal voorbijkomt. Dat maakt het zo leuk!”
Al van jongs af is het repareren van kapotte spullen helemaal zijn ding. Rob: “Nu thuis de klusjes opdrogen, zoek ik de uitdaging buiten de deur. Op mijn 17e werkte ik al in een witgoedzaak; achterin was een kleine werkplaats voor reparaties. Ieder kapot apparaat was telkens weer een puzzel om op te lossen. Wanneer dat lukt, geeft dat een geweldige voldoening. Dat gevoel krijg ik nu ook weer in het Repair Café. Het is zo leuk, dat ik naast mijn maandelijkse avond in het Badhuis (Leidsebuurt) en in buurtcentrum De Ringvaart (Schalkwijk) op zoek ben naar een 3e avond. De ontmoetingen met mensen, de gezelligheid met collega-reparateurs en het onvoorspelbare van wat er die avond gerepareerd moet worden maken het extra leuk. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu!”
Honderden Repair Cafés
Met z’n allen gooien we in Nederland ontzettend veel spullen weg. Zelfs dingen die na een simpele reparatie weer prima hun werk doen. Bij veel mensen zit repareren niet in hun systeem, daar denken ze niet aan. Soms ontbreekt simpelweg de kennis. Zonde, want dat betekent meer afval. Het stimuleren van hergebruik loont dus zeker. Toen in 2009 in Amsterdam het allereerste Repair Café werd georganiseerd, was dat meteen een succes. Inmiddels is zijn er meer dan 100 cafés door heel Nederland en leert het mensen om anders naar kapotte spullen te kijken.
Recht op reparatie
“In Haarlem zijn Repair Cafés ook best populair”, vertelt Rob. “Zeker in het Badhuis. Daar staan op een avond soms wel 40 mensen te wachten. Een goed teken, maar heel veel tijd per klant is er dan niet. Niet erg als je met een broodrooster of mixer komt; die zijn vaak snel te maken. Maar staat er een ingewikkelde koffiemachine voor je neus, dan is het een ander verhaal. Die zijn - net als vele andere apparaten tegenwoordig - nauwelijks open te krijgen. Lukt dat wel, dan zit er elektronica in waar we vaak geen reserve-onderdelen voor kunnen krijgen. Best frustrerend. Gelukkig is Europa bezig met wetgeving over ‘het recht op reparatie’ van elektronische apparaten. Dat kan fabrikanten straks verplichten om elektronica te maken die makkelijker opengaat. Maar ook dat er reserveonderdelen te bestellen zijn en dat er goede reparatie-informatie beschikbaar is. Dat gaat de elektronica-afvalberg zeker kleiner maken.”
Vrijwillige bijdrage
Het Repair Café beperkt zich trouwens niet alleen tot elektrische apparaten. Ook fietsen, gereedschap, meubels, speelgoed, rollators en kleding zijn welkom. Rob: “In het Badhuis is bijvoorbeeld altijd iemand aanwezig die naai- en verstelwerk doet. En twijfel je om iets mee ten nemen naar het café, omdat het bijvoorbeeld erg groot is, stuur ons dan via e-mail wat foto’s en een omschrijving van het probleem. Dan laten wij je daarna weten of we het kunnen maken. Reparatiekosten zijn er trouwens niet: je geeft altijd – als je het kunt missen – een vrijwillige bijdrage. Daar kopen wij dan weer gereedschap en onderdelen van!”
Spullen onderhouden
“Wat je ook kan helpen om de duur van spullen te verlengen is onderhoud. Af en toe even het filter van de vaatwasser of wasmachine reinigen of een apparaat ontkalken. Zo kwam er vorige week iemand langs met een stoomstrijkijzer dat compleet was dicht gekalkt. Hoewel we die snel weer aan de praat hebben, kan je dit voorkomen door regelmatig te ontkalken. Mijn advies: 1x per maand even doorspoelen met citroenzuur. Dat werkt ook goed bij waterkokers en koffiezetapparaten. Kijk zeker ook eens op de website repaircafe.org. Daar vind je allerlei tips en trucs om zelf thuis iets te repareren. Lukt het niet? Dan kom je gezellig langs bij een Repair Café in de buurt. We helpen je graag.”
Ook jij kan meehelpen!
- Op zoek naar een Repair Café bij jou in de buurt? Je vindt ze onder andere in Haarlem Oost, West, Noord en in de Boerhaavewijk. Check de locaties en openingstijden
- Ben je zelf handig met kleding/textiel, elektrische apparaten, fietsen, meubels of computers? Alle Repair Cafés kunnen vrijwilligers gebruiken
- Wil je zelf thuis iets repareren? Op reparatieplatform iFixit vind je tienduizenden gratis handleidingen in woord én beeld
Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen