Zo gaat hobby-kok Mascha voedselverspilling tegen
Ieder jaar gooien we in Nederland gemiddeld ongeveer 33 kilo voedsel per persoon weg. Restjes groente, kliekjes uit de koelkast, eten dat net over de datum is of er minder aantrekkelijk uitziet. Echt zonde, vindt Mascha (42) uit Haarlem Noord. “Weggooien is bijna nooit nodig. Dus kook ik regelmatig met restjes. Ook daar maak ik een feestje van!”
Hobby-kok en foodie Mascha woont samen, blogt regelmatig over eten, bedenkt recepten, kookt graag voor vrienden en buren en redt regelmatig voedsel via de app Too Good To Go. Mascha: “Voeding en koken zijn mijn passie. Net als voedsel redden en zo weinig mogelijk weggooien. Zoveel mensen op de wereld hebben honger. Ik kan het echt niet over mijn hart verkrijgen om goed eten weg te gooien. Want wat de een weggooit, kan voor een ander hét verschil maken. Ook realiseer ik me veel meer dan voorheen hoeveel grondstoffen, water, arbeid en energie we verspillen door voedsel zomaar in de kliko te gooien. Zonde!”
Alles de vriezer in
De vriezer van haar grote Amerikaanse koelkast - ‘mijn grote milieuzonde’ grapt Mascha - staat vol bakjes; allemaal keurig voorzien van een labeltje met inhoud. Van citroenrasp tot geraspte kaas en van pannenkoekenbeslag tot een zak vol schillen en restjes. Mascha: “Die zak zit vol uien- en knoflookschillen, afsnijdsels van courgette, wortelschillen etc. Daar maak ik een grote pan bouillon van; de basis voor een lekker soepje. Ik weet het; ik ga best ver. Maar door in te vriezen gooi ik nauwelijks iets weg. En heb ik geen tijd om te koken, dan heb ik altijd wel iets in huis. Zo haalde ik gister curry en rijst eruit, net niet genoeg voor ons tweetjes. Dan ga ik aan de slag: wat is er nog in huis om er toch een volwaardige maaltijd en feestje van te maken? Met een restje spinazie, tomaten in blik, gebakken knoflook en naanbrood uit de oven lukte dat prima!”
Ten minste houdbaar tot...
Sinds een paar jaar heeft Mascha een oogstaandeel bij tuinderij de Ark in Bloemendaal en is ze vrijwilliger bij Haarlem Food Future (HFF). “Door beide ga ik nu veel bewuster met voedsel om. Op de tuin zie ik precies wat er welke maand groeit en eet ik heel lokaal. Ik koop sowieso graag bij kleine ondernemers in de buurt. Zo maak je minder voedselkilometers én ondersteun je Haarlemse winkeliers. Bij HFF zetten we ons in tegen voedselverspilling. Door kratten vol prima tenminste-houdbaar-tot-voedsel te redden bij supermarkten, kunnen ze er bijvoorbeeld in buurthuizen nog heerlijke maaltijden mee koken.”
Eerst ruiken en proeven
“En 'ten minste houdbaar tot'-voedsel is echt niet verkeerd. Zelf heb ik ook wel eens een pak yoghurt dat over de datum is. Ik ruik er altijd aan en ik proef. Vaak kan je het nog prima eten. Zie ik dat een pak melk op moet, dan maak ik vaak pannenkoekbeslag. Een restje beslag laat zich trouwens prima invriezen. Restjes groente gaan in de soep en heb ik eens oud brood, dan toast ik het. Of ik gooi het in de keukenmachine; maak ik broodkruim voor paneermeel.”
Voedsel redden via de app
Voedsel redden via de Too Good To Go app doet Mascha ook. “Je haalt dan voor een prikkie een tas vol 'ten minste houdbaar tot'-eten op bij de supermarkt of een zak vol brood bij de bakker. En zit er iets bij wat ik echt niet lekker vind of ik kom met 3 pakken Optimel en 3 frikandellenbroodjes thuis - die ik dan echt niet eet - dan bied ik het aan in onze straatapp. Zo gooi ik niks weg en het is goed voor de contacten in de buurt!”
Ook jij kan meehelpen! Mascha’s tips:
- Gebruik je vriezer. Koop een serie stapelbare bakjes en een rol tape, vermeld wat erin zit, invriesdatum erop en klaar. Je verspilt niks en hebt altijd iets te eten in huis
- Gebruik de Too Good To Go-app om voedsel te redden bij bijvoorbeeld supermarkten en bakkers
- Zorg dat je altijd een goede fles olijfolie, kruiden en specerijen in huis hebt. Zo voeg je aan jouw restjes uit de koelkast al snel heerlijke smaken toe
- Gebruik het restje van de maaltijd van vandaag als basis voor de lunch van morgen
Meer tips vind je op de pagina Bewust met spullen en voedsel.
Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen