Zo verbouwden Hans en Gerbrig hun monument
Hans Klaren en Gerbrig Smit verbouwden hun gemeentelijk monument aan de Kloppersingel tot een aardgasvrije woning. Met een warmtepomp, ventilatie, lage temperatuurverwarming, isolatie, inductie koken en vloerverwarming lukte dat. Een mega verbouwing die 1 jaar duurde.
Aardgasvrij gemeentelijk monument aan Kloppersingel
Het stel kocht het huis van een woningbouwcorporatie. Het was volledig uitgewoond; voor Hans en Gerbrig des te meer een reden om het rigoureus aan te pakken. “Het was toch al helemaal leeg.” Het stel zocht naar duurzame oplossingen voor hun monument. “We wilden ons huis klaarmaken voor de toekomst.”
Hulp zoeken
Maar waar begin je? Hans en Gerbrig gingen op zoek naar hulp. Aanpassingen aan een oudere woning – zoals een monument of een woning die voor de oorlog is gebouwd – moeten goed uitgezocht worden. Zo moet je bijvoorbeeld goed nadenken over voldoende ventilatie. Er zijn al veel Haarlemse adviseurs die hier veel over weten. “En we vroegen ons af welke warmteoplossing de beste was: een warmtepomp, hybride warmtepomp of toch een cv-ketel? De adviseur berekende dat een warmtepomp het meest gunstig is. Ook berekende zij hoeveel elektriciteit het huis nodig had.”
Verbouwing
Toen ging de verbouwing van start. Letterlijk alles is geïsoleerd: vloer, dak en gevel. “Er is zelfs een extra dikke isolatielaag vlakbij de gevel om een warmtekoudebrug te voorkomen. Daarmee lever je wel ruimte in, want de wanden zijn daar een stuk dikker.” De douche heeft een warmteterugwinning (wtw). De douche-wtw wint de helft van de warmte uit wegstromend douchewater terug en verwarmt daarmee koud water voor.
Warmtepomp
De warmtepomp staat in de hal onder de trap. De ventilator van de warmtepomp staat in de schuur; de leidingen daarnaartoe lopen onder de grond. Hans: “Niemand heeft er last van. Ook wij horen de warmtepomp niet in onze tuin. Alleen als ik weet dat de pomp aanstaat en ik ga bewust luisteren hoor ik wat. Maar de warmtepomp gaat voornamelijk aan als het buiten koud is en dan zit je sowieso niet buiten. Voor de aanschaf van de warmtepomp maakten we gebruik van de subsidie van het Rijk. Dat scheelt ongeveer 40% van de aankoopprijs.”
Inductie koken, ventilatie en lage temperatuurverwarming
Omdat het huis zo goed is geïsoleerd, kunnen Hans en Gerbrig het huis verwarmen met lage temperatuurverwarmingen. Dat verwarmt het huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker. In het huis is CO2-gestuurde ventilatie. Die meet de luchtkwaliteit en stelt bij als er extra ventilatie nodig is. Ook koken Hans en Gerbrig nu op inductie. Gerbrig: “Ik was er heel erg snel aan gewend. Het fijne is dat het veel sneller gaat, het water kookt bijvoorbeeld veel eerder.”
Duurzame toekomst
Gerbrig en Hans waren blij met de subsidie van het Rijk, daarmee konden ze nog net wat extra duurzame maatregelen treffen. Met 3 zoons in huis beseffen zij zich des te meer hoe belangrijk een duurzame wereld is. Hans: “Onze CO2-uitstoot moeten we drastisch verminderen. We vinden het belangrijk om zelf daar aan bij te dragen. Ons historische huis is door onze duurzame aanpassingen op de toekomst voorbereid.”
Tips voor duurzame klussers
- Maak gebruik van natuurlijke momenten, bij een verhuizing of als je net een nieuw huis hebt gekocht. Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen vaak lager.
- Zoek professionele hulp. Vooral bij een monumentaal pand is een deskundige aanpak belangrijk. Neem contact op met de Huizenaanpak. Of ga eens langs bij het Duurzaamheidsloket, geopend iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur in het Kweekcafé van de Haarlemmer Kweektuin (Kleverlaan 9).
Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen