Een duik terug in de tijd

Kinderen spelen in een zwembadje op straat

Heeft u nog gezwommen in een van de Sportfondsenbaden? En weet u wat het PTT-meertje is? We blikken terug op de zomers in Haarlem in de jaren negentig in de #haarlemsetijdmachine.

Kinderen zwemmen in de Houtvaart
De eerste zwemmers van het seizoen in zwembad De Houtvaart in 1997. Foto: Noord-Hollands Archief / Collectie Fotopersbureau de Boer

Plonsen in het zwembad

Haarlem heeft nu drie zwembaden: de Houtvaart, het Boerhaavebad en de Planeet. De Houtvaart is van de drie het oudste, dit zwembad bestaat al sinds 1927! Het is natuurlijk een buitenbad, maar in de jaren negentig kon je er ook een tijdje overdekt zwemmen. Dat was omdat zwembad de Planeet door een grote brand niet meer te gebruiken was. De Houtvaart kreeg daarom een tijdelijke overkapping, zodat ook in de koudere maanden gezwommen kon worden.

Kinderen zwemmen in het Sportfondsenbad
Spelende kinderen in het Sportfondsenbad in Schalkwijk in 1992. Foto: Noord-Hollands Archief / collectie Fotopersbureau de Boer.

In de jaren negentig kon je daarnaast ook zwemmen in het Sportfondsenbad in Schalkwijk. Dat zat – heel toepasselijk – aan de Zwemmerslaan. Het was een groot zwembad met liefst 3 buitenbaden. Dat was veel water om te verwarmen en dat maakte het zwembad duur in de exploitatie. Toen het zwembad aan een grote renovatie toe was, werd daarom gekozen het te sluiten. In plaats daarvan kreeg Schalkwijk een nieuw zwembad op een andere plek: het Boerhaavebad. 

Ook aan het Frederikspark zat een Sportfondsenbad. Dit sloot in 1992. 

Kinderen spelen in de Veerplas in 1995
De nieuwe recreatieplas in de Veerpolder in 1995. Foto: Noord-Hollands Archief / Collectie Fotopersbureau de Boer

Nieuw recreatiegebied

In de loop van de jaren negentig kreeg Haarlem er een nieuwe zwemplek bij: de Veerplas. Het meertje en de ligweide werden in 1994 aangelegd. De plas werd ook wel het PTT-meertje genoemd, omdat het vlakbij de PTT-toren lag (nu de KPN-toren).

Drukte op een zomerse dag bij de Veerplas in 1996
Drukte bij de Veerplas in 1996. Foto: Noord-Hollands Archief / Collectie Fotopersbureau de Boer

  

Opnames voor het tv-programma Fiets 'm d'r in in 1995
Opnames voor Fiets ‘m d’r in bij de Gravestenenbrug. Foto: NHA / collectie Fotopersbureau de Boer

Waterpret op en aan het Spaarne  

Verkoeling zoeken kon natuurlijk ook op of aan de grachten of het Spaarne. Gewoon op een zomerse dag, of tijdens een evenement als de Vaardagen. In 1995 kreeg Haarlem het tv-programma Te land, ter zee en in de lucht op bezoek. Voor het onderdeel Fiets 'm d'r in werden toen opnamen gemaakt aan (en in) het Spaarne. In datzelfde jaar werd ook het 750-jarig bestaan van de stad groots gevierd. Haarlem kreeg onder meer bezoek van bijzondere historische schepen.

Historische schepen op het Spaarne tijdens de viering van 750 jaar Haarlem
Schepen van de historische Zalmvloot voor het 750-jarig bestaan van Haarlem in 1995. Foto: Noord-Hollands Archief

Zwemmen nu

Wilt u deze zomer een duik nemen? Kijk dan op www.zwemwater.nl voor de veilige zwemplekken in Haarlem en omgeving. Of bezoek één van de drie zwembaden in onze stad. Ook zijn er deze zomer weer verschillende evenementen op en aan het water: van Schalkwijk aan Zee bij de Molenplas tot de Swim to fight Cancer in het Spaarne.

Kinderen spelen in een zwembad op straat
Zwembadje op ’t Krom, neergezet door bewoners. Ze betaalden samen de waterrekening. 1995. Noord-Hollands Archief / Fotopersbureau de Boer