Een hobbelvrij fietspad op de Rijksstraatweg

Vernieuwd fietspad @ Rijkstraatweg
Westzijde van het vernieuwde fietspad aan de Rijkstraatweg.

De hele westzijde van het fietspad aan de Rijksstraatweg is vernieuwd. Het fietspad had veel hobbels, maar door de combinatie van betonplaten en asfalt zijn die nu verdwenen. In januari 2023 is de andere kant van de weg klaar.

Het fietspad is een belangrijke route voor veel woon-werkverkeer “Ik rijd drie keer peer week van zuid naar noord en weer terug voor werk. Ik fietste vaak om vanwege de hobbels in de weg, maar dat hoeft nu niet meer”, vertelt Jasmijn van 32 jaar.

Werkers werken aan het fietspad @ Rijkstraatweg
Medewerkers leggen een betonplaat op het fietspad aan de Rijkstraatweg.

Bij de wortel aanpakken

Fietsers vonden het fietspad gevaarlijk en maakten er liever geen gebruik van. Dit kwam door de vele hobbels op het pad.

De meeste hobbels kwamen door boomwortels die het asfalt van de fietspaden naar boven drukten. De Fietsersbond bedacht samen met de gemeente om op verschillende delen van het pad, betonplaten te plaatsen.

Door het gewicht van de platen kunnen de wortels de platen niet omhoog drukken en blijft het fietspad dus fijn in gebruik. Tegelijkertijd zijn de platen onschadelijk voor boomwortels. Deze oplossing is eerder getest in een proefvak.

Weer veilig doorfietsen op de Rijksstraatweg

Wethouder Robbert Berkhout legde samen met René Rood van de Fietsersbond Haarlem de laatste betonplaat aan de westzijde. Aan de andere zijde wordt nu gewerkt tussen de Zaanenstraat en Spaarnhovenstraat. De volledige planning van de renovatie vindt u op: https://haarlem.nl/renovatie-fietspad-rijksstraatweg