Een luisterend oor voor kinderen van gescheiden ouders

Een vrijwilliger van stichting Villa Pinedo
Amber is online buddy voor kinderen van gescheiden ouders

Jaarlijks horen 86.000 thuiswonende kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Dat heeft grote impact, en volgens Villa Pinedo is er nog te weinig aandacht voor wat de betrokken kinderen nodig hebben. De stichting zet zich in voor deze kinderen met hulp van vrijwilligers, die als online maatje een luisterend oor en steun bieden. In aanloop naar 26 mei, de Dag van het Gescheiden kind, spraken wij met Amber van Riessen, één van de buddy’s van Villa Pinedo.

Via een speciale app, de Villa Pinedo Buddy app, worden kinderen en vrijwilligers, online buddy’s, aan elkaar gekoppeld. De ruim 350 buddy’s van Villa Pinedo zijn zelf ervaringsdeskundigen en hebben verschillende trainingen gevolgd. Zij bieden tips, steun en een luisterend oor aan kinderen en jongeren die op dit moment iets soortgelijks meemaken. Amber: “Zelf heb ik best wel wat meegemaakt rondom de scheiding van mijn ouders. Door die ervaring wilde ik graag als buddy kinderen van gescheiden ouders helpen en inspireren.”

Hoe overleef ik...

Het online buddy-programma van Villa Pinedo is gericht op kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd van 10 tot ongeveer 23 jaar. Kinderen die hun verhaal kwijt willen en steun zoeken, kunnen zich aanmelden via de app. Daarvoor hebben zij geen toestemming van hun ouders nodig. Ook kunnen zij terecht op de website, voor verhalen en vragen van andere kinderen. “We wisselen vooral ervaringen uit, over (over)leven met gescheiden ouders en alles wat daarbij komt kijken. Soms gaan de gesprekken tussen een vrijwilliger en het kind over dagelijkse dingen, zoals ruzie op school of verliefdheid. Eigenlijk een beetje het idee van een grote broer of zus.”

Nadat een kind gekoppeld is aan een buddy, kan hij zelf aangeven hoe lang hij wil chatten. Dat kan een dag, een week of een jaar zijn. “We zijn vaak echt voor langere tijd aan elkaar gekoppeld. Soms loop je wel 2 jaar met elkaar mee”, vertelt Amber.

“Ik heb zelf een buddy gemist”

Buddy’s worden gekoppeld aan kinderen die iets vergelijkbaars meemaken. “In mijn geval zijn dat kinderen die moeite hebben met stiefouders. Doordat ik daarin een ervaringsdeskundige ben, kan ik kinderen die dat meemaken écht begrijpen en hun gevoelens erkennen. Dat is anders dan wat een psycholoog of coach doet. Wij zijn dan ook geen hulpverlener, maar zitten daar eigenlijk nog een stap voor. Bij ons gaat het om preventie, niet om behandeling. Maar dat kan ook goed naast elkaar bestaan.” Villa Pinedo wil zich wel meer richten op hulpverleners, zoals psychologen, coaches, huisartsen en praktijkondersteuners. “We willen hulpverleners meer bewust maken van de mogelijkheden van preventie, helemaal nu met de lange wachtlijsten bij de GGZ. Ikzelf heb een buddy vroeger heel erg gemist. Het was fijn geweest om te voelen dat ik niet de enige was die dit meemaakt.”

Voor ouders en hulpverleners

Ouders kunnen ook terecht bij Villa Pinedo. Ze kunnen meelezen op het forum op de website, om zo een beeld te krijgen van wat er leeft onder kinderen. Ook is er een online training beschikbaar, die bestaat uit verschillende opdrachten en ook geschikt is voor hulpverleners. Op Scheidingsplein.nl/haarlem vinden ouders, maar ook mensen zonder kinderen, nog veel meer informatie en tips rondom een scheiding.

Op 26 mei, tijdens de Dag van het Gescheiden kind, worden er verschillende activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor kinderen van gescheiden ouders. In Haarlem organiseert Villa Pinedo een inspiratiebijeenkomst voor hulpverleners, waar ervaringsdeskundigen hun verhaal delen.