Een tuintje om in te spelen

Jaren 90, Speeltuin t Paradijsje met toezichthouder Gerda Kloes

Haarlem heeft meer dan 100 speeltuinen: openbare en besloten plekken waar de Haarlemse jeugd heerlijk kan spelen en ravotten. Wie heeft er als kind niet genoten van een bezoekje aan de speeltuin?

De behoefte van kinderen om te spelen, klauteren en onderzoeken is in de loop der jaren niet veranderend . De speeltuinen en hun klimtoestellen en speelapparaten wel. We blikken terug op Haarlemse speeltuinen door de jaren heen in de #haarlemsetijdmachine.

Speeltuin De Glasblazers, 1952
1952: Speeltuin De Glasblazers. Foto en negatieven van Fotopersbureau De Boer te Haarlem

Haarlemse speeltuinen door de jaren heen

Krantenartikel over opening De Glasblazers
1948: Nieuwsbericht over de opening van De Glasblazers, Noordhollands archief

Jaren 40

De Papentoren behoorde ooit tot het verdedigingswerk van Haarlem. Aan het Spaarne wordt nog steeds gespeeld in speeltuin De Glasblazers. Bij de opening in 1948 schreef het Haarlems Dagblad dat het de jeugd een ‘goede gelegenheid bood om de gevaren van de straat te ontlopen’. In 1952 werd de speeltuin uitgebreid met een tweede deel. Nu wordt er nog steeds gespeeld op deze plek aan het Spaarne. De speeltuin richt zich vooral op kleinere kinderen.

Feest voor de opening van Jeugdland
1951: opening Jeugdland, foto Noordhollands archief

Jaren 50

Het was lekker druk bij de opening van speeltuin "Jeugdland" op het Theemsplein in 1951. De speeltuin was toen voornamelijk gevuld met ijzeren toestellen.  Tegenwoordig is Jeugdland een echte natuurspeeltuin met veel hout en groen.
 

Blik op speeltuin Mariagaarde in 1966
1966: Mariagaarde aan de Westergracht. Beeldcollectie van de gemeente Haarlem

Jaren 60

Begin jaren 60 lag er nog een speeltuin aan de Westergracht: Speeltuin Mariagaarde. Deze speeltuin maakte in 1966 plaats voor woningen voor een heel andere doelgroep: oudere vrouwen in het Hofje van Codde en Beresteijn. Gelukkig was de speelpret daarmee niet voorbij, want de speeltuin fuseerde met Speeltuin Flora. En zo ontstond Speeltuin Floragaarde (zie ook jaren 80). 

1976: Speeltuin aan het Flevoplein
1976: Flevoplein, Beeldcollectie van de gemeente Haarlem

Jaren 70

In de jaren 70 was de speeltuin aan het Flevoplein van de Haarlemse Katholieke Vereniging voor het Gezin. Tegenwoordig is het een fijne speelplek voor iedereen. 

Opening Floragaarde in 1984
1984: Opening Floragaarde. Fotopersbureau De Boer, Haarlem

Jaren 80

In 1984 opende wethouder Leni van Son de vernieuwde speeltuin Floragaarde aan de Van Oosten de Bruijnstraat 2 A. Kortgeleden werd de speeltuin weer vernieuwd: meer groen, meer toestellen van natuurlijke materialen en nieuwe uitdagingen voor de kleintjes en de grotere kinderen.

Jaren 90

In 1955 opende t Paradijsje. Destijds was het de 9de speeltuin van de Haarlemse Katholieke Vereniging voor het Gezin. Vanaf de jaren 90 was iedereen welkom. Een toezichthouder uit die tijd was Gerda Kloes. 

Ome Harry te midden van kinderen en pony's bij speeltuin Kindervreugd
1990: Ome Harry te midden van kinderen en twee pony's. Beeldcollectie gemeente Haarlem

Nog een keer 1990: een foto van Speeltuin Kindervreugd. Op de foto staat ome Harry Westerhuis. Hoe het met ome Harry is, weten we niet. We weten wel dat de speeltuin nu ook activiteiten organiseert voor grotere kinderen.  Zo kun je er naar muziekles en er zijn streetdancelessen.

En nu?

De speeltuin van nu kun je het beste van dichtbij bekijken. Haarlem heeft nu 15 speeltuinverenigingen. En natuurlijk zijn er ook nog openbare speeltuintjes in de verschillende wijken. Samen zijn dat er meer dan 100! Genoeg te spelen dus. Op de website van Playadvisor staat een overzicht van speelplekken in Haarlem.