Europese delegatie bezoekt innovatief Haarlem

Delegatie uit Brussel op bezoek in de Koepel Haarlem
Foto door Jurriaan Hoefsmit

Afgelopen december won Haarlem de European Rising Innovative City Award 2022. Burgemeester Jos Wienen nam in Brussel niet alleen de eer in ontvangst, maar ook een cheque van 500.000 euro. Dinsdag 7 maart bezocht een delegatie uit Brussel Haarlem. Zij zijn benieuwd naar de Haarlemse werkwijze op het gebied van innovatie.

Burgemeester Jos Wienen en wethouder Robbert Berkhout bezochten samen met Jean David Malo, directeur van de Europese Innovatieraad en het Uitvoerend Agentschap voor het MKB (EISMEA) en zijn collega’s Denisa Perrin, Valentina Pinna en Jorge Canovas De Koepel. Daar woonden zij onder andere een presentatie over AI bij en spraken met de onderwijsinstelling in de Koepel over hun innovatieprogramma’s.

Op woensdag bezoekt de delegatie het C-district en de 3D Makers Zone.

“Wij zijn als stad en bestuur samen bezig met de toekomst. Hoe zorgen we dat een prachtige, oude stad als Haarlem toekomstbestendig is. De enorme inzet die daarop al jaren wordt gepleegd, wordt niet altijd door het brede publiek gezien. Het winnen van de European Rising Innovative City Award heeft die inzet in de schijnwerpers gezet. De aandacht die wij nu vanuit Brussel krijgen is een mooie gelegenheid om nogmaals te laten zien hoe wij samen met de stad werken aan de grote uitdagingen waar we voor staan”, zegt Jos Wienen.

Elk jaar erkent de Europese Commissie steden die uitblinken in het opbouwen van innovatie- ecosystemen. Dit om baanbrekende innovatie te stimuleren. Haarlem won The European Rising Innovative City Award dankzij de scherpe klimaatdoelen die de stad zichzelf stelt en de manier waarop hieraan wordt gewerkt samen met de stad.

Jean David Malo, directeur van de Europese Innovatieraad en het Uitvoerend Agentschap voor het MKB (EISMEA) maakte tijdens het bezoek bekend dat ook dit jaar weer een European Rising Innovation City Award wordt uitgereikt.