Feestje voor de beestjes

Kinderen werken aan een geadopteerde boomspiegel.
Kinderen werken aan een geadopteerde boomspiegel. Foto door Shot by Ari

Haarlem doet voor de tweede keer mee met het Nationale Boomspiegelfeest van 1 tot 9 oktober 2022. Haarlemmers kunnen de boomspiegel voor hun deur omtoveren voor een ‘feestje voor het beestje’. Dit kunt u alleen doen, met de straat of in samenwerking met een buurthuis of school. Neem uw buren mee en fleur de hele straat op!

Vorig jaar zijn er ruim 100 boomspiegels vergroend. Het vergroenen van onze stad is belangrijk. We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. En groen helpt ons hierbij.

Boomspiegels opfleuren

Veel straten in Haarlem hebben een stoep met daarin een rij bomen. De grond rond die bomen is de boomspiegel. Dit is meestal een kaal stuk grond rondom een boom. Met behulp van gratis bloembollen kunt u de boomspiegels opfleuren. In 2021 zijn er ruim 100 boomspiegels vergroend.

Buurtbewoners werken aan het vergroenen van een boomspiegel.
Buurtbewoners werken aan het vergroenen van een boomspiegel. Foto door Fotogroep Haarlem

Tuintips en inspiratie

Zaterdag 1 oktober is er tussen 10.00 en 15.00 in de Kweektuin de Biomarkt. Op de markt krijgt u tuintips, gratis zaden en kunt u meedoen met de workshop ‘Bloembommen maken’.

Gratis bloembollen

Voor de boomspiegels kunt u gratis bio bloembollen ophalen bij Natuur en Milieu Educatie:

  • Maandag 3 tot en met donderdag 6 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur.
    Adres: Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 11, 2023 JC Haarlem.
  • Vrijdag 7 oktober tussen 9.00 en 17.00 uur.
    Adres: De Stookkamer, Stephensonstraat 38, 2024 KD Haarlem.

Na het inrichten van de boomspiegel is het belangrijk dat u de boomspiegel adopteert. Wanneer het niet duidelijk is dat de boomspiegel door een bewoner wordt onderhouden, kan het worden gesnoeid of ontruimd. Het adopteren regelt u via de website van Spaarnelanden.

Samenwerken

Het Nationale Boomspiegelfeest is een campagne van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek en gemeente Haarlem.