Alette

Met haar schoonmoeder gaat Alette Lie ieder jaar naar de Open Huizen Dagen om inspiratie op te doen voor interieurs. Het was op een van die dagen dat haar schoonmoeder vertelde over de subsidie voor het gasvrij maken van huizen.

Alette: “In Noorwegen doen we alles op elektra”

Alette heeft een aannemersbedrijf dat complete verbouwingen doet, waarbij zij zich ook bezighoudt met energiezuinige aanpassingen.“Op zich zijn verbouwingen niet goed voor het milieu,” legt Alette uit. “Maar we moeten aanpassingen doen aan de manier hoe wij leven en hoe we met elkaar omgaan om de klimaatsverandering tegen te gaan.” Alette komt uit Noorwegen en woont zes jaar in Nederland. In haar dunbevolkte vaderland wordt al jaren geen gas gebruikt. “Nee, in Noorwegen doen wij alles op elektra. Ik moest dan ook erg wennen aan zo’n open vlam op het fornuis.” De aanpassing om te koken op een inductieplaat was niet moeilijk voor haar en haar vriend IJsbrand Slagmolen. Alette: “We hebben inmiddels een hoop gedaan. Als eerst het glas in de achterpui, dat is nu HR++. Daarna kregen we zonnepanelen, elektrische vloerverwarming in de badkamer en we koken dus elektrisch. Voor al deze aanpassingen heeft ze subsidie gekregen. “Hoeveel?” Ze moet lachen. “Ik heb alles op een hoop gedaan en de subsidie aangevraagd. Het maximale bedrag van 3.000 euro heb ik gekregen.”

‘Ik wil proberen een van de voorlopers te zijn”

De aanpassingen aan het huis en de subsidieaanvraag bij de gemeente Haarlem ging vrij gemakkelijk. Het enige wat niet helemaal soepel ging, was het afsluiten van het gasnetwerk. “We moesten echt heel veel bellen voordat het geregeld was. Ook moesten we € 687,- betalen om ons te laten af sluiten, dat moesten we eerst betalen en kregen we later van de gemeente terug. Dat is een flink bedrag helemaal voor het werk dat er gedaan moest worden. De subsidie van de gemeente kregen we snel terug, al wist ik niet helemaal zeker óf ik het terug zou krijgen. Dat was nog wel even spannend. We zijn van het gas afgegaan omdat we toch aanpassingen gingen doen aan ons huis. De toekomst is groene energie, we moeten met zijn allen groener leven. Ik wil proberen één van de voorlopers te zijn.”

“Op gas koken vind ik verschrikkelijk”

Met de app ShinePhone kan Alette kijken hoeveel energie haar zonnepanelen opwekt. “Het is heel erg leuk om te bekijken wat je verbruikt en hoe je dat kan proberen terug te winnen, het is bijna een sport. We hebben in 2019 487 euro bespaard. In de zomer verspillen we bijna geen energie door de zonnepanelen. In de donkere dagen is dat wel wat meer, dat verschil is ongeveer honderd euro.” Over koken met inductie is de Noorse uitgesproken: “Ik ben een inductiekoker en moest, na mijn aankomst in Nederland, enorm wennen aan het gasfornuis. Ik vind het verschrikkelijk, dat hebben we in Noorwegen niet. Alles brandt vast, het is vies en moeilijk – én gevaarlijk. Nee, doe mij maar een inductieplaat. Ik zou dan ook iedere Haarlemmer willen oproepen: ga over op inductie koken. Dat is schoner en veiliger en ook nog eens beter voor het milieu.”

Aletta