André en Frida

André van Oort woont met zijn vrouw Frida in Meerwijk. Hij nam verschillende duurzame maatregelen om zijn energieverbruik te verlagen. Met succes!

“Flinke besparingen zijn mogelijk”

André heeft met duurzame aanpassingen aan zijn huis flink kunnen besparen op gas en elektra. “Het begon in 1998 toen onze woningbouwvereniging dakisolatie aanbracht. Later konden we onze huurwoning kopen. We wonen in een zogenaamde atelierwoning van ruim 12,5 meter hoog met aan één kant een schuin dak. Ik heb één keer zelf geschilderd, maar dat was best een gevaarlijke klus. Daarom kozen we voor kunststofkozijnen met HR++glas. Je kunt zeggen dat het uit veiligheidsoverwegingen was, maar tegelijkertijd was het een goede investering.”

Isoleren

“Ondertussen hebben we ook onze spouwmuren en vloer laten isoleren. Voor de vloerisolatie ben ik de hele buurt langs gegaan, want ik dacht dat meer mensen van hun koude vloer af wilden. Uiteindelijk hebben vier andere huizen meegedaan. Geld speelt wel een rol in deze buurt. Mensen zijn huiseigenaar, maar je ziet aan de buitenkant dat er weinig geld is voor goed onderhoud.”

Verduurzamen? Doe het in stappen!

Verduurzamen kost geld, maar dat kun je volgens André gewoon in stappen doen.
“Wij begonnen met de bovenste twee etages en hebben pas later de benedenverdieping van HR++glas voorzien. Zo zijn we ook aan onze elf zonnepanelen gekomen, in twee fasen: eerst op het dak en aan de zijgevel en later op het garagedak.” Ook kun je voor veel maatregelen in aanmerking komen voor de duurzaamheidslening van de gemeente Haarlem.

Tip van André

“Doe wat je kunt doen met jouw eigen financiële situatie. Begin met tochtstrippen langs ramen en deuren, vervang veelgebruikte gloeilampen door ledlampen en plaats radiatorfolie achter de verwarming. En doe het in stappen, want dat is beter te overzien.”

Andre leeft gasvrij