Ferry

Ferry is besmet met het besparingsvirus. Energie besparen is routine. Met de was voor de pelletkachel en aangesloten schakelaars zodat apparaten niet nodeloos aan blijven staan. Ferry leeft aardgasvrij!

Van bouwval naar aardgasvrije woning

Ferry van der Peet kocht in 1998 zijn woning, een voormalige buurtwinkel uit 1922 in Haarlem- Noord. De hoekwoning was in vervallen staat. Hij renoveerde de woning van onder tot boven tot een comfortabel en solide thuis. Onbewust bouwde hij ook duurzaam. Waar de verbouwingen in eerste instantie vooral logische keuzes leken, greep het besparingsvirus Ferry en zijn familie. Met een slot op de aardgasmeter en een energiemeter die op jaarbasis geen verbruik aangeeft. Daarmee zijn zij koploper in Haarlem, de jaarlijkse kosten voor hun energie komen uit op zo’n 250 euro totaal!

“De woning was echt een bouwval.” De hoekwoning had een onlogische indeling en werd van vloer tot dak gerenoveerd. Dat de renovaties meteen milieuvriendelijk waren, bleek een fijne bijkomstigheid. Ferry en zijn gezin kozen voor kwaliteit en volgden hun gevoel. “De buitenmuur in de woonkamer stond scheef en dus plaatste ik er een spouwmuur voor van gipsblokken die wel recht stond met daartussen reflectiefolie.” Deze eenvoudige restauratie scheelde het gezin al veel warmteverlies. “En als je nieuwe ramen nodig hebt, dan zet je er toch meteen dubbel glas in? Dat scheelt maar weinig geld en de investering heb je er zo uit.”

Van label G naar label A++

Door de verbouwingen sprong de woning van een energielabel G naar energielabel A++. “Veel huizen in deze straat zijn zeker in de winter maandelijks nog ontzettend veel stookkosten kwijt met hun label G, terwijl ik alle benodigde energie zelf opwek.” Inmiddels is de lijst van duurzame maatregelen in de woning omvangrijk: van ledlampen tot pelletkachels, maar ook zonnepanelen en zonnecollectoren die gekoppeld zijn aan een warmtepomp-boiler die het warme tapwater verzorgt. Alle systemen werken nauw samen en ook daarin is veel winst te behalen. “Ik heb bijna alles zelf bedacht, uitgezocht en geïnstalleerd. En als het niet werkt zoals bedacht, los ik het ook zelf weer op en verbeter ik het tot het wel werkt.” Om de uitstoot van schadelijk fijnstof van de pelletkachel minimaal te maken is een elektrostatisch fijnstof filter gemonteerd, de OekoTube.

Aardgasvrij

Inmiddels is de woning al weer bijna 3 jaar aardgasvrij dankzij de pelletkachels en zonneboiler. Koken doen we op inductie. Energie opwekken gebeurt met zonnepanelen op het dak en energie besparen is echt doorgedrongen tot de routine van de familie van der Peet. Zo drogen ze hun was aan het rek – zomers buiten, ’s winters voor de warme pelletkachel –en overal zijn schakelaars aangesloten zodat apparatuur niet onnodig aan blijft staan. Met heel veel uitproberen, aanpassen en verbeteren heeft de familie Van der Peet een comfortabel huis zonder aardgasaansluiting en wekt de familie zelf het jaarverbruik aan stroom op.

Tips van Ferry

  • Elke vrijdag van 13.00 – 16.00 uur zitten er mensen met praktijkervaring bij het duurzaamheidsloket in het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9. Zij geven goede adviezen, niet als verkoper maar als ervaringsdeskundige.
  • Jaarlijks is er in november de Nationale Duurzame Huizen Route waar eigenaren hun energiezuinige huizen openstellen om hun maatregelen in de praktijk te laten zien. Ook in Haarlem! Ons huis is dan ook te bezichtigen.
  • Maak vooral gebruik van de subsidieregelingen van de overheid of de duurzaamheidslening die de gemeente Haarlem biedt, dat maakt de investeringen al snel rendabel.
  • Als ik nu opnieuw duurzaam zou gaan verbouwen had ik centraal in huis een leidingenkoker gemaakt om eenvoudiger verbeteringen door te voeren.
Ferry gasvrij