Frits

Zonder subsidie zou hij de investering in 4 jaar terugverdienen. Met subsidie stapte hij kosteloos over van gas op inductie. “Nu ben ik 19 euro per maand goedkoper uit.”

Appartement aardgasvrij: ‘Dat had ik eerder moeten doen’

Frits Rosenbach had het veel eerder moeten doen, weet hij nu. “Maar ik dacht dat het duur zou zijn om van het gas af te gaan. Toch wilde ik het wel zo snel mogelijk doen. Ik verwacht namelijk dat de kosten over een paar jaar omhoog schieten. Dan moéten we namelijk van het gas af.” In 2050 stopt Nederland met aardgas om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af. De gemeente stimuleert dat met de subsidie Haarlem Aardgasvrij (op is op).

Stadsverwarming

“Voordat je die subsidie krijgt, moet je gasaansluiting verwijderd zijn. Dat is natuurlijk eenvoudiger als je in een flat woont, zoals ik. In mijn geval betekent het dat ik alleen nog maar hoefde te zorgen dat ik niet meer op gas kook.” Rosenbach woont al 13 jaar in zijn appartement in Molenwijk. “Verwarming en warm water zijn voor het hele gebouw centraal geregeld. Met de Vereniging van Eigenaren (VvE) gaan we dat op een gegeven moment aanpakken. We krijgen in de toekomst waarschijnlijk een aansluiting op het warmtenet, maar ik weet nog niet wanneer. Ik lees wel altijd de notulen van onze VvE, zodat ik op de hoogte ben.”

“Tot mijn verbazing kreeg ik de subsidie ook nog”

Rosenbach had alles al gepland en becijferd. De overstap van gas op inductie zou hij er in 4 jaar uit hebben. Toen zag hij de subsidieregeling van de gemeente. “Tot mijn verbazing kreeg ik de subsidie nog ook. Ik heb nog nooit iets van de gemeente gekregen, dus dat is een meevaller. Nu heeft het me niets gekost.” Huiseigenaren die aardgasvrij willen gaan, moeten ook meteen rekening houden met kosten voor de overstap op een andere manier van verwarmen.

4 stappen

Hij somt op wat hij heeft gedaan om zijn appartement aardgasvrij te maken: “1: een afspraak maken met een monteur van netbeheerder Liander om de gasaansluiting te verwijderen. 2: het gas opzeggen bij mijn energieleverancier. 3: een extra groep laten aanleggen in de meterkast. Dit is noodzakelijk bij koken op inductie. Als het goed is, loopt er van de meterkast al een loze leiding tot aan het aanrecht. Dat is voor die extra groep. En tot slot heb ik een inductiekookplaat aangeschaft en het aanrechtblad vervangen.”

Upgrade

Koken op inductie was even wennen, maar nu vindt hij het ideaal. “Het gaat sneller, want het is gecentreerde warmte. Bij suddervlees was het even zoeken naar de juiste stand.” Rosenbach verbruikt nu iets meer elektra dan voorheen. Daar staat tegenover dat hij geen gas én geen vastrecht voor gas meer betaalt. Vastrecht is een vast bedrag per huishouden. “Aan gas was ik een euro per maand kwijt, maar het vastrecht is in verhouding, voor een eenpersoonshuishouden, veel. 18 euro per maand.” Zijn conclusie: “Al met al is het een upgrade van mijn appartement.”

Gasvrij
Foto door Jurriaan Hoefsmit