Melissa
Melissa Oosterbroek en Pjotr kochten eind 2016 een huis in de Leidsebuurt. Het was een voormalig pand van een woningbouwcorporatie en het kon wel een opknapbeurt gebruiken. Het moment voor dit duurzame koppel om voor een aardgasvrije woning te gaan.
Huis kan helemaal zonder aardgas
Melissa: “Er zijn maar een paar goede momenten in je leven om te kiezen voor duurzame installaties in je huis. Toen we gingen verbouwen wisten we meteen dat we ook voor duurzame energie zouden gaan. In ons bouwdepot was er ruimte voor het aanleggen van vloerverwarming en het boren van een lang gat van 300 meter voor een gesloten aardwarmte bron. Er zit nu 600 meter tyleenslang met glycol en water in onze tuin. Het mengsel van glycol en water komt uit op de warmtepomp. Hiermee kunnen we ons huis duurzaam verwarmen en warm water gebruiken. Deze slangen gaan waarschijnlijk de komende 100 jaar mee, of misschien wel langer. De warmtepomp, ongeveer net zo groot als een koelkast, heeft ongeveer dezelfde levensduur als een cv-ketel.”
Duurzaamheidslening
“De warmtevoorziening kostte 25 duizend euro. We hebben bij de gemeente een duurzaamheidslening aangevraagd en gekregen. Ook kregen we subsidies voor de warmtepomp via het Rijk. De terugverdientijd van de investering ligt tussen tien en vijftien jaar. Maar de installatie zorgt ervoor dat we zo goed als geen energierekening meer hebben. We betalen nu zo’n 100 euro per maand minder aan gas.”
Warmte en koude door energie uit de grond
Als het in huis warm is, wordt het huis gekoeld door de warmte in de aarde af te geven. Als het binnen koud is, schakelt de warmtekoudeopslag om en wordt er warm water door de vloerverwarming gepompt. Hierdoor warmt de lucht in het huis weer op. Het huis zit vol nieuwe snufjes. De hoofdkraan voor water wordt met een app open of dicht gezet en constateert elke lekkage. Het ventilatiesysteem slaat aan als het in huis te vochtig is en filtert de lucht zonder de warmte te verliezen. In de keuken gaat de koelkast alleen aan als de zonnecollectoren, die nog op het dak komen, genoeg stroom leveren. De vaatwasser start pas op het meest ideale energiemoment.
Gasvrij huis
Het huis kan helemaal zonder gas. De gasleiding is weggehaald, de kosten daarvoor waren 670 euro inclusief btw. Deze kosten kunnen ook worden betaald uit het bouwdepot. Melissa en Pjotr hoeven daardoor geen vastrecht meer te betalen. En laat dit nou juist de kosten zijn die de komende jaren gaan stijgen doordat Nederland minder gas gaat gebruiken! In de zomer levert het stel de overgebleven elektriciteit terug aan het net. Als ze weer genoeg geld gespaard hebben, willen ze de installatie uitbreiden met batterijen. Zodat zij ook in de winter helemaal van het elektriciteitsnet af kunnen.
Tip van Melissa
“Maak gebruik van logische momenten om jouw huis voor te bereiden op aardgasvrij wonen. Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen vaak lager. Bovendien heb je dan maar één keer het gedoe van een verbouwing.”
