Pieter
Wat zie je aan dit dak? Niets bijzonders? Toch wel, want in de dakpannen zitten zonnecellen. Haarlemse ondernemer Pieter Reijnders van Warmtepompen Kennemerland woont in Heemstede en zag zijn kans schoon toen hij zijn dak moest vervangen.
Dak vol zonnecellen verstopt in dakpannen
Pieter: “Het dak van ons huis was aan vervanging toe. De dakpannen waren waarschijnlijk nog van de bouw uit 1934. Ik vond steeds vaker stukken dakpan in de dakgoot. Hoewel ik niet kon zien waar de stukken vandaan kwamen was het mij wel duidelijk dat ik het dak moest vervangen. De meeste daken gaan zo’n zestig jaar mee en bij steilere daken zoals bij ons vaak wat langer. Onze pannen lagen er dus 85 jaar. Tijd om te vervangen dus.”
Dak isoleren
Pieter: “Ik had al zonnepanelen, die moesten er af om het dak te vernieuwen. Bij zo'n renovatie ga je uiteraard ook denken aan isolatie. Je krijgt normaal gesproken maar een keer zo'n kans dat het dak helemaal ‘kaal’ ligt. Wij kozen ervoor het dak meteen te isoleren met een isolatiedeken van gelaagde folies. Toen kwam de keuze tussen dakpannen met zonnepanelen of dakpanzonnecellen. We kozen voor mooi en dus voor de laatste optie. En om heel eerlijk te zijn vond ik het vernieuwende ook heel interessant.”
Met dakpanzonnecellen meteen ook een nieuw dak
Dakpanzonnecellen zijn niet goedkoop. Pieter: “Een traditioneel zonnepaneel wint het qua kosten altijd. Maar de vergelijking is niet eerlijk te maken omdat je met dakpanzonnecellen gelijk het hele dak vernieuwt. Dat doe je met zonnepanelen niet. Stel: je vervangt je dak en koopt daarna zonnepanelen, dan is er nagenoeg geen prijsverschil. Het echte verschil is dan nog hoe het eruit ziet en de energieopbrengst per vierkante meter.”
Energieopbrengst dakpanzonnecellen
Zonnepanelen hebben een groot oppervlakte waarop de zon kan schijnen voor het opwekken van energie. Bij dakpanzonnecellen gaat ongeveer 50% van de oppervlakte verloren aan de dakpan zelf. Pieter: “Het is dus de helft aan opbrengst. Wel een belangrijk verschil. Het voordeel van dakpanzonnecellen is dat je een groter oppervlakte kan plaatsen. Je kan ervoor kiezen om naast het zuid-dak ook op het west-dak en oost-dak dakpanzonnecellen te plaatsen. Bij mijn huis ben ik in opbrengst omhoog gegaan, vooral omdat ik ook de voorzijde, de oostkant van mijn huis voorzien heb van dakpanzonnecellen.”
Onzichtbaar mooi
Pieter is erg blij met zijn dakpanzonnecellen: “Ik vind het vooral ontzettend mooi. Je kunt aan niets zien dan mijn dak vol ligt met ‘zonnepanelen’. Ook zijn we blij met de dakisolatie. Wij wonen aan een relatief drukke weg. Het geluid van de openbare weg was vanaf de eerste dag na isoleren significant minder. Uiteindelijk liggen we nu onder een heel grote deken met nieuwe dakpannen erop.”
