Soner en Döne

Soner en Döne wonen met twee tienerdochters in een statig pand aan de Zijlweg. Ze kochten het huis acht jaar geleden in slechte staat en verbouwden het duurzaam. Isoleren bracht de energierekening enorm omlaag.

In een oud huis móet je wel isoleren

Soner Koycu woont met zijn vrouw Döne en twee tienerdochters in een mooi statig huis aan de Zijlweg. Binnen is het huis smaakvol ingericht. Acht jaar geleden kocht Soner het huis. De vorige bewoner betaalde vijf keer meer energiekosten per maand dan Soner en Döne nu betalen. Het huis werd verwarmd met gaskachels en het tochtte overal. Na de koop verbouwde Soner het huis. Hij nam energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, zonneboiler en isolatie. Hierdoor is de energierekening flink teruggebracht.

Waarom namen Soner en Döne de stap om duurzaam te verbouwen? Soner: “Ons vorige huis hadden we ook al duurzaam verbouwd, het is voor ons heel vanzelfsprekend. Het was dan ook geen discussiepunt. We gingen voor schone energie en voor minder energiekosten.”

Isoleren en profiteren van de zon

Dat het huis geïsoleerd moest worden, was duidelijk: “We hebben hele hoge plafonds en alle warmte gaat omhoog. In een oud huis moet je wel isoleren. Alle ramen maakten we van dubbelglas en we isoleerden de vloer in de badkamer en keuken. Met een zonneboiler warmen we ons water op.” Waar het koppel wat langer over moest nadenken was de aanschaf van zonnepanelen. “Dat was acht jaar geleden nog een grote investering, maar de subsidie die er destijds beschikbaar was, hielp daarbij.” Zo kan nu de subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp net dat duwtje in de rug geven om je huis van het aardgas te krijgen.

Steentje bijdragen

Als beleidsadviseur Groen bij de provincie Noord-Holland heeft Soner veel affiniteit met de natuur en het buitenleven. “We dragen graag een steentje bij aan het behoud van de aarde.”

Tip van Soner en Döne

“Doe zo min mogelijk met gas en kies voor elektra. Als je nu gaat verbouwen en je houdt rekening met aardgasvrij dan scheelt dat later veel geld. Kies bijvoorbeeld voor een inductiekookplaat; kleine moeite maar dan kook je wel gasvrij.”

Soner leeft gasvrij