Stefan en Jolanda

In de Kleverparkbuurt wonen Stefan en Jolanda met hun twee kinderen gasvrij. Ze stonden voor een grote verbouwing van hun net gekochte huis en ‘een cv-keteltje ophangen kan echt niet meer’. Ze isoleerden, legden zonnepanelen op het dak en verwijderden de gasaansluiting. De energierekening is maar 22 euro per maand.

Dikke jas om het huis

Stefan heeft zijn huis uit 1906 met stijl én slim verbouwd. Zo heeft hij van twee verdiepingen drie gemaakt door een splitlevel in de nok van het huis. Ook deed hij grondig onderzoek naar verschillende warmtepompen, boilers en isolatiematerialen. Met veel en goede isolatie bouwde Stefan een thermische schil – een dikke jas – om het huis waardoor warmte binnen en kou buiten blijft. “Ook bij onze dakramen hielden we rekening met de ‘jas’. We kozen voor triple glas om de zon in de zomer goed tegen te kunnen houden met afsluitende schermen.” Op het dak liggen dertien zonnepanelen.

Warmtepomp

Het huis wordt verwarmd door een warmtepomp. Deze staat zo’n zes maanden per jaar uit. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De buiten-unit staat in de tuin met een mooie houten kast eromheen. “Dat vonden we wel een ‘dingetje’. Ik heb gezocht naar een stille warmtepomp omdat ik dat belangrijk vond; deze maakt nauwelijks geluid. Ook de koude lucht die de pomp uitstoot, valt reuze mee, de kinderen kunnen heerlijk trampolinespringen zonder in de kou te staan. Veel mensen zien het geluid van de warmtepomp als hoge drempel terwijl het meevalt.” Naast de warmtepomp heeft Stefan een warmtepompboiler voor opslag van warm water.

Ventilatie

Stefan: “In bestaande woningen is het wel iets moeilijker om van het gas af te gaan. Mijn advies: ga naar lage temperatuur verwarming in de vloer of in de muren. Wij hebben in het hele huis vloerverwarming, erg comfortabel! Bespaar niet op isolatie en denk na hoe je het huis wilt ventileren. De lucht van de badkamers en wc’s wordt afgezogen door de warmtepompboiler die er warmwater van maakt, voor de overige ruimtes kozen wij voor natuurlijke ventilatie.”

Tevreden

Jolanda vond dat ze van het gas en daarmee ook van het gasfornuis af moesten, want ‘het moet toch vroeg of laat gebeuren’. Jolanda was van huis uit al gewend om inductie te koken en Stefan is nu ook blij: “Het wordt snel warm, je maakt het zo schoon en het is ook nog veiliger dan gas.” Al met al is het stel zeer tevreden. “We hebben een zeer comfortabel huis met een energierekening van enkele tientjes per maand.”

Tip van Stefan

“Zorg voor een warme jas voor je huis. Je huis isoleren verdien je snel terug, het is de maatregel met het hoogste rendement. Ik ben helemaal los gegaan met isoleren, ook  qua geluid. Eén nadeel: vanaf beneden roepen dat het eten klaar is heeft geen zin meer, dat horen de kinderen nu echt niet op hun kamers.”

Gezin die gasvrij leeft