Ton

Afgelopen najaar liet de familie Van der Heijden hun keuken verbouwen. Meteen dachten ze: laten we dat zo duurzaam mogelijk doen. Dus werd er een inductiekookplaat gekocht en gingen ze van het aardgas af. Toen ze Liander belden met de vraag of zij de gasmeter konden verwijderen kregen ze een onaangename verrassing. De kosten bleken 366 euro.

Gasvrij wonen met koken op inductie

Wat aanvankelijk een financiële domper leek, kreeg een verrassende wending. Meneer Van der Heijden (66): “De meneer van Liander vertelde ons dat we subsidie konden aanvragen voor het laten verwijderen van de gasmeter. Dat hebben we gedaan en wat bleek: we konden nog meer subsidie aanvragen bij de gemeente.”

“Subsidie. Dat is toch mooi meegenomen”

Meneer en mevrouw Van der Heijden waren met de nieuwe keuken al van plan hun huis te verduurzamen. Zo lieten zij een inductiekookplaat, energiezuinige boiler en een nieuwe elektriciteitskast aanleggen. Dat laatste was nodig omdat ze meer groepen elektriciteit in hun huis kregen. Meneer Van der Heijden: “Toen we ontdekten dat de gemeente Haarlem subsidie geeft voor het verduurzamen van je huis, zijn wij er meer ingedoken. Ik heb toen voor elk mogelijke subsidie een aanvraag gedaan. Wat bleek: voor de aanpassingen die wij deden, konden wij een bedrag terugkrijgen. Dat is toch mooi meegenomen.”

Samenwerken met mede-eigenaren

Helaas de subsidie kregen ze toch nog een onaangenaam cadeautje. Omdat de Van der Heijdens net een driejarig contract voor gas en elektra bij een energiebedrijf hadden afgesloten, kregen ze een boete. “Tja, ik werd gebeld door dat bedrijf met de vraag: ‘U bent van het gas af?’ Ik zei: ‘ja.’ De man aan de telefoon reageerde: ‘Dan krijgt u van ons een eindafrekening van het gasverbruik en dan is het klaar.’ Dat leek mij een goed idee, maar toen ik die eindrekening kreeg, moesten we 125 euro boete betalen. Dat is toch een beetje vreemd.“ Omdat de familie Van der Heijden in een Vereniging voor Eigenaren zit, kunnen ze niet zelfstandig hun huis nog meer verduurzamen: “Er in onze centrale ruimtes overal ledlampen opgehangen die automatisch uitgaan als er geen beweging is. Ook hebben we het plan een warmtepomp te plaatsten voor het hele gebouw, komen er zonnepanelen op het dak en we krijgen driedubbel glas. Maar dat is iets voor later. Wat wij verder nog kunnen doen? Ik zou het eigenlijk niet weten.”

Gaskosten gaan op nul

Met de aanpassingen aan hun huis verbruiken ze helemaal geen gas meer: “We betaalden voor gas en elektra ongeveer 70 euro. Dat zal nu ongeveer gelijk blijven, alleen dan met elektra. Ik denk niet dat het goedkoper wordt, maar natuurlijk wel milieuvriendelijker.”

Gasvrijer wonen

De gemeente wil Haarlemmers voorbereiden op een gasvrije toekomst. De subsidie ‘Haarlem Aardgasvrij’ is in het leven geroepen om huiseigenaren te ondersteunen hun woning gasvrij te maken.

Ton leeft gasvrij