Willy

Sinds mei woont Willy de Graaff in haar gloednieuwe woonark aan het Spaarne. De boot ontwierp ze zelf; duurzaam en toekomstbestendig. Bijzonder is het dak, dat gemaakt is van panelen die stroom opwekken en samen met een water-warmtepomp zorgen voor warm water en verwarming. ‘Zoveel mooier dan zonnepanelen.’

Wonen op een gasvrije woonboot aan het Spaarne

Toen Willy de Graaff twee jaar geleden naast de Waarderbrug een oude woonboot met bijbehorende ligplaats en grond kocht, was het voor haar duidelijk dat haar nieuwe ark duurzaam en gasvrij moest zijn. “Klaar voor de toekomst en klaar voor de rest van m’n leven”, vertelt Willy. “Ik wist wel dat ik geen zonnepanelen op m’n dak wilde; die vind ik echt lelijk. Dus verdiepte ik me in andere mogelijkheden en belandde ik onder andere op een Expo in Vijfhuizen over duurzaamheid voor bedrijven. Daar hoorde ik voor het eerst over Triple Solar. Mijn interesse was gewekt!”

Dobber op het Spaarne

Vol enthousiasme begon Willy aan haar ontwerptekeningen voor de ark. Eenmaal klaar voor de benodigde bouwvergunning, bleken de afmetingen te ruim voor het nieuwe bestemmingsplan en moest ze terug naar de tekentafel. Willy: “Heel irritant, want toen ik de grond kocht wist ik niet beter dat de ark 20 bij 6 meter mocht zijn. Na gesteggel met de gemeente is de woonark bijna net zo groot als de oorspronkelijke 20 bij 6 meter geworden. Uiteindelijk is een vergunning verleend en ligt mijn nieuwe woonark op haar plek. Maar goed ook, want anders dreef mijn ark nu als een dobber op het Spaarne.”

Bijzonder dak

De woonark ligt sinds mei op haar plek en vanaf de Waarderbrug heb je goed zicht op het bijzondere dak. De vele voordelen van het Triple Solar PVT-systeem trok Willy over de streep. Het is gasloos, er zijn geen grondboringen voor een warmte- en/of waterpomp nodig en het is geluidloos. “Dat laatste vind ik echt een pluspunt,” lacht Willy. “Bovendien ligt er nu niets op mijn dak, maar ís dit systeem mijn dak.”

Zo werkt het

Met Triple Solar kun je een huis óf woonboot duurzaam voorzien van warmte, warm tapwater en elektriciteit. Het systeem bestaat uit een warmtepomppaneel, waarbij de voorkant van fotovoltaïsche cellen (PV) het zonlicht omzet in stroom. De achterkant is een thermische wisselaar (T) die samen met een water-warmtepomp de ruimte verwarmt en voor warm water zorgt. Het grote voordeel is dat de panelen dag en nacht werken en het hele jaar door. Ook zonder zonlicht.

Voor de arkenbouwer uit Urk was het inbouwen van dit systeem een primeur. “Hij kende het niet, maar vond het erg interessant om eraan mee te werken. Inmiddels woon ik hier nu bijna drie maanden en het bevalt me uitstekend. Het is hier net een dorp, heel gezellig en iedereen let een beetje op elkaar.”

Gasmeter weggehaald

Willy is blij met haar inductiekookplaat -met geïntegreerde afzuigkap en afzuiging naar buiten - en vloerverwarming. Omdat de bewoner van de vorige ark nog gas gebruikte waren de oude gasmeter en de leidingen nog aanwezig. “Deze zijn net verwijderd. Complimenten over de nette aanpak van Liander. Daar hoef je het niet om te laten!” 

De Cruquiusschool in Haarlem heeft ook Triple Solar. Meer weten over Triple Solar? Kijk op https://triplesolar.eu/.

Woonark
Foto door Bibi Veth