Gemeenteraad geeft akkoord voor inleidend verzoek raadgevend referendum parkeren

Geparkeerde auto's in de Maasstraat
Maasstraat. Foto door Jurriaan Hoefsmit

Op 28 september is de gemeenteraad akkoord gegaan met een inleidend verzoek tot het houden van een raadgevend referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in Haarlem. Dit betekent dat de aanvragers van het referendum nu 6 weken de tijd hebben om de benodigde 4000 handtekeningen op te halen. Als dit lukt zal er een raadgevend referendum georganiseerd worden.

Uitbreiding betaald parkeren

Op 30 maart 2023 heeft de gemeenteraad besloten de komende jaren betaald parkeren in 11 wijken uit te breiden om het groeiende parkeerprobleem in de stad aan te pakken. Tegen dit besluit is bezwaar gemaakt en een referendum verzoek ingediend. Dit werd eerst afgewezen door de gemeenteraad. Op advies van de bezwarencommissie heeft de gemeenteraad nu besloten het inleidend verzoek tot het houden van een referendum alsnog toe te kennen.

Handtekeningen verzamelen  

De aanvragers van het referendum krijgen nu 6 weken de tijd om 4000 handtekeningen op te halen. Deze handtekeningen leggen zij vervolgens voor aan de gemeenteraad. Als de raad vaststelt dat er voldoende geldige handtekeningen zijn verzameld, wordt er een raadgevend referendum georganiseerd. Het college en de gemeenteraad zorgen vervolgens voor de invulling en uitvoering hiervan.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws over het referendum en ander nieuws van de gemeente? 
Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief