Herinrichting Houtplein van start

Artistimpression Houtplein

Wethouder Eva de Raadt en gedeputeerde Jeroen Olthof gaven 30 maart het officiële startsein voor de herinrichting van het Houtplein. Deze week is de aannemer begonnen met het verwijderen van asfalt, bestrating en meubilair op het Lorentzplein.

"De herinrichting begon al in 2017 met een participatietraject", aldus De Raadt. Uiteindelijk zijn in het definitieve ontwerp veel ideeën vanuit de omgeving verwerkt. De Raadt: ‘Ik ben blij dat we veel reacties hebben kunnen meenemen in het hele proces. Natuurlijk zijn er verschillende belangen en is niet iedereen blij dat enkele bomen plaats moeten maken. Maar met de herinrichting zorgen we voor veilige en betere verkeerstromen voor het openbaar en de fietsers. Toegankelijk en veilig.’

Groener en leefbaarder

Volgens Eva de Raadt wordt met het ontwerp het Houtplein, de entree van de stad ook groener en leefbaarder. "Het gebied wordt aanzienlijk groener en zal een mooie overgang vormen van de groene Haarlemmer Hout naar het stedelijk centrum."

Slimmer, schoner en veiliger

Gedeputeerde Olthof van de provincie Noord-Holland opende samen met de wethouder een opgegraven koker met daarin een afbeelding hoe het plein gaat worden. Ook hij is blij dat met de herinrichting het Houtplein op een veilige manier ruimte biedt aan bussen, fietsers en voetgangers. "De mobiliteit wordt slimmer, schoner en veiliger."

Het plein blijft de belangrijke functie voor het openbaar vervoer en het doorgaande fietsverkeer behouden. Door de herinrichting van het plein en de omgeving wordt het er ook fijner om er te verblijven.

In fases en in zomer 2023 afgerond

De werkzaamheden aan het Houtplein, Tempeliersstraat, Wijde Geldelozepad, Lorentzplein, Wagenmakerslaan en de ventweg van de Dreef worden in fases uitgevoerd en de verwachting is dat in de zomer van 2023 de werkzaamheden zijn afgerond.