Sterretjesveld Akendam - Strooiveld voor de allerkleinsten

Sinds mei 2018 is er op de begraafplaats Akendam een Sterretjesveld inclusief een gedenkboom voor naamblaadjes. Het Sterretjesveld is een herdenkingsplek waar de as van te vroeg geboren, niet levensvatbare kindjes, wordt verstrooid.

Wanneer een zwangerschap via de natuurlijke weg of door een noodzaak wordt afgebroken, heeft dat grote impact op de ouders, broertjes, zusjes en hun naasten. Vaak gaat er een periode van grote onzekerheid aan vooraf. De vreugde van de zwangerschap verandert in een nachtmerrie. Keuzes moeten in een korte en heftige tijd worden gemaakt en zijn naderhand niet meer terug te draaien.

De ouders van deze kindjes dragen het verlies hun leven lang mee. Een tastbare plek, waar ouders en naasten naartoe kunnen om hun kindje te herdenken, biedt troost. 

Aanleiding

In 2012 heeft initiatiefneemster Ariënne Post na vijftien weken zwangerschap afscheid moeten nemen van haar kindje. Het was een jongetje en ze hebben hem Teuntje genoemd. De ontmoeting na de geboorte was ook meteen het afscheid. Het ziekenhuis heeft vervolgens de crematie en verstrooiing op een Sterretjesveld verzorgd. Op deze plek vonden Ariënne en haar naasten later rust en troost. Dat is wat Ariënne andere ouders ook gunt.
Met behulp van Linda Frank heeft Ariënne het plan uitgewerkt en sponsors gezocht. In mei 2018 is het Sterretjesveld Haarlem officieel in gebruik genomen.

Heeft u net als Ariënne uw ongeboren kindje verloren en heeft u behoefte aan een plek waar u uw kindje kunt herdenken? Op het Sterretjesveld staat een herdenkingsboom met gekleurde naamblaadjes waar u de naam van uw kindje in kan laten graveren. Wilt u hier meer over weten, neemt u dan contact op met begraafplaats Akendam. De locatie van het Sterretjesveld op de  begraafplaats is aangegeven op onderstaande plattegrond.

Sterretjesveld