Kom op visite in de Beijneshal

vluchtelingen in de beijneshal
Marijn Nijssen met enkele bewoners van de Beijneshal. Foto door Ron Moeilijker

Altijd al willen weten hoe het is om te wonen of te werken in een opvanglocatie voor vluchtelingen? U bent zaterdag 28 september van harte welkom om te komen kijken in de Beijneshal, of op een van de opvangschepen aan de Conradkade en de Spaarndamseweg.

Marijn Nijssen werkt sinds 1 jaar namens het Rode Kruis als locatiemanager in de Beijneshal. “Ik heb vroeger de hogere hotelschool gedaan. En dan denk je misschien: maar dit is toch geen hotel? Toch zijn er heel veel overeenkomsten. Het gaat uiteindelijk allemaal over gastvrijheid. Gasten, of in dit geval bewoners, zo goed mogelijk opvangen. En je hebt natuurlijk te maken met flink wat logistieke uitdagingen zoals huisvesting, inkoop en catering, maar ook hygiëne.”

Aanpassingen in de sporthal

In de voormalige sporthal zijn de nodige aanpassingen gedaan om de ruimte geschikt te maken voor crisisnoodopvang. Zo staan er wandjes om slaapruimtes te creëren. Ook in de gemeenschappelijke doucheruimte zijn wanden geplaatst. Marijn: “Dat waren gewoon van die douches waar je vroeger met je hele sportteam onder stond.” In de rest van de sportzaal staan picknicktafels, banken en een plek voor de catering. Er is ook een hoek waar tafeltennis en tafelvoetbal wordt gespeeld.

overzichtsfoto Beijneshal
Met het plaatsen van wandjes zijn slaapkamers gecreëerd. Foto door Ron Moeilijker

Warme boterhammen met kaas

De maaltijden die worden geserveerd door een externe cateraar leiden soms tot discussies. “De meeste bewoners zijn vanuit hun cultuur gewend om 3 warme maaltijden per dag te eten. De magnetron draait hier dan ook overuren,” lacht Marijn. “Boterhammen met kaas worden gewoon opgewarmd. Met flinke hoeveelheden kruiden erop overigens. En als je hier zit, kun je natuurlijk nooit zelf kiezen wat je wilt eten. Dat is soms lastig. De een wil aardappelen en de ander eet liever rijst. Maar we doen ons best om voor voldoende variatie te zorgen en iedereen tegemoet te komen.”

restaurant Beijneshal
Achter deze groene deuren worden de maaltijden voor de bewoners bereid. Foto door Ron Moeilijker

Wachten op uitkomst asielaanvraag

Naast de praktische voorzieningen als bed, bad, brood is er in de crisisnoodopvang ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en geestelijke ondersteuning. “Hoewel dit een crisisnoodopvang is, zitten veel mensen hier langer dan een jaar. Ze moeten wachten op de uitkomst van hun asielaanvraag. En dat duurt vaak ontzettend lang. Tot die tijd kunnen de bewoners bijvoorbeeld niet werken, want ze hebben geen burgerservicenummer. Ook hebben ze vaak trauma’s opgelopen in hun thuisland. De reis naar Nederland lijkt dan een stip op de horizon, maar eenmaal hier begint voor hun een lange periode van onzekerheid. En niet alleen over de asielaanvraag, maar ook over het welzijn van achtergebleven familie en vrienden.” 

Rashid is aan het schilderen
Bewoner Rashid vult zijn tijd met schilderen. Foto door Ron Moeilijker

Nederlandse les en fitness

Om de verveling tegen te gaan en de aandacht af te leiden, worden workshops en uitjes in de stad georganiseerd. “Zo leren de bewoners Haarlem een beetje kennen. Ook hebben we hier met hulp van de gemeente een klein schooltje ingericht waar de bewoners Nederlandse les krijgen. En er is een fitnessruimte waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.” 

De fitnessruimte in de Beijneshal
Fitness is een populair tijdverdrijf onder de bewoners. Foto door Ron Moeilijker

Opruimen en schoonmaken

Naast scholing wordt er van de bewoners verwacht dat ze ook wat huishoudelijke taken uitvoeren. “Wij vinden zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid erg belangrijk,” vertelt Marijn. “Het is niet zo dat we gaan zeggen ‘ruim je kamer op’, maar we verwachten wel van de mensen dat ze dit zelf doen. Ook helpen de bewoners mee met taken als het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes of met koken. Zo werkte een van onze bewoners in zijn thuisland als kok. Dat werk doet hij hier nu ook”. 

Kok aan het werk in de keuken
De bewoners helpen mee met koken, opruimen en schoonmaken. Foto door Ron Moeilijker

Programma Beijneshal

Altijd al een kijkje willen nemen in de noodopvanglocatie Beijneshal? Dit is uw kans om kennis te maken met de bewoners. Rashid vult zijn dagen met schilderen en geeft om 14.30 uur een schilderworkshop voor bezoekers. Liever actief bezig? Doe dan mee met Yaya aan het tafeltennistoernooi dat om 15:00 uur van start gaat!

Locatie: Stationsplein 134, Haarlem
Tijd: 14:00 – 16:00 uur

Tafeltennis in de Beijneshal
Doe mee aan het tafeltennistoernooi dat Yaya zaterdag organiseert! Foto door Ron Moeilijker

Programma opvangschepen

Ook op de opvangschepen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de Conradkade en de Spaarndamseweg kunt u kennismaken met de bewoners en meedoen aan verschillende workshops. U bent op deze locaties van harte welkom tussen 13.00 uur en 16.30 uur.

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief