Niet eens met uw WOZ-waarde? Zo maakt u bezwaar

Lucht van Haarlem Zuidwest. Foto door Milo Dinkelaar

Vanaf vrijdag 17 februari kunnen veel Haarlemmers lezen wat de WOZ-waarde van hun huis is. Bent u het niet eens met de WOZ-waarde die wij hebben vastgesteld? Dan hebt u 6 weken om bezwaar te maken. U kunt dit het beste direct bij ons doen. Dat is altijd gratis. En het is, makkelijker, sneller en persoonlijker dan bij een ‘gratis’ bemiddelingsbureau.

De WOZ-waarde is de waarde van uw woning. Die gebruiken we om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting.

‘Gratis’ bemiddelen

Er zijn meerdere bureaus die zeggen dat zij gratis voor u bemiddelen bij het indienen van een bezwaar. U hoeft zo’n  bemiddelaar niet te betalen als zij resultaat behalen. Wel betaalt de gemeente een wettelijk bepaalde vergoeding van gemiddeld €750. Dit is veel meer dan de verlaging van de OZB die u dan ontvangt.

Deze vergoeding wordt betaald vanuit belastinggeld. Uiteindelijk draaien de Haarlemmers er dus voor op.. Uiteindelijk is bezwaar maken via een bemiddelaar dus nooit gratis. Neem dus altijd eerst contact met ons op, dan kunnen wij met u de waarde bespreken en aanpassen als blijkt dat deze niet juist is.

Bezwaar maken

Voordat u bezwaar maakt, is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een taxateur via het digitaal loket van Cocensus of telefonisch via het telefoonnummer 023-5563500.

De taxateur kijkt dan samen met u naar de WOZ-waarde, en als daaruit blijkt dat die niet klopt, wordt het direct aangepast en is een officieel bezwaar niet nodig.

Liever toch bezwaar maken? Dit kunt ook via het digitale loket doen of via het meegestuurde reactieformulier. U kunt ons ook altijd een brief sturen.