Repair Café: weggooien? Mooi niet
Wat doe jij met kapotte elektrische apparaten, kleding, meubels en speelgoed? In het Repair Café in het Badhuis (Leidsebuurt) helpen vrijwilligers kapotte spullen gratis te repareren.
Op elke laatste woensdagavond van de maand zijn reparatiedeskundigen aan het werk als elektriciens, naaisters en timmerlieden. Ze helpen met het repareren van onder andere een knipperende lamp, een kapotte heggenschaar of een kledingstuk met een scheur. De avond bij het Repair Café is een gezellige avond vol tips en ideeën. Gemiddeld worden 61% van de spullen gerepareerd, 14% van de bezoekers krijgt reparatieadvies en 25% wordt niet gerepareerd.
Samen
Het is gezellig druk op de reparatie-avond in het Badhuis. Er zijn tientallen mensen aanwezig, van jong tot oud, met uiteenlopende spullen zoals een wekker, stofzuiger, klopboormachine, broodbakmachine, elektrische deken, kledingstukken, speelgoed en een koffiezetapparaat. Aanwezigen praten wat met elkaar, bij de bar kan drinken worden gehaald en men kijkt mee met de reparaties van anderen. Als je met je kapotte product zit bij een reparateur, dan kijk je samen of het apparaat gemaakt kan worden en kun je meehelpen tijdens de reparatie.
Gerda is voor de eerste keer bij het Repair Café. “Ik heb een lampje meegenomen op zonne-energie. Mijn man zegt dat het niet meer te repareren is, maar ik wil het toch nog proberen te laten maken voordat ik het weg doe.”
Marijke en haar man komen met een koffiemolen. “We kochten heerlijke koffiebonen op vakantie in Frankrijk en kwamen er bij thuiskomst achter dat de koffiemolen niet meer werkte.” Toen de reparateur naar de molen keek kwam er rook en een brandlucht uit de molen. Helaas kan de molen niet meer gemaakt worden. “Gelukkig hebben we nog een handmolen thuis en was het een gezellige ervaring bij het Repair Café.”
Willem en Charlotte (op de foto hieronder) komen ook voor de 1e keer. Ze hebben een mooie steelstofzuiger met dweilfunctie die net buiten de garantie rare geluiden begon te maken en een brandlucht gaf. Ze hoopte dat ze hem hier konden laten repareren, helaas is dat niet gelukt.
Afvalvrij
Erik is sinds een half jaar vrijwilliger bij het Repair Café. “Kleine reparaties doe ik zelf en sommige mankementen laat ik een gespecialiseerde collega naar kijken. Ik ben eigenlijk een soort van stagiair en kijk mee met de collega-reparateurs waarvan sommigen dit vrijwilligerswerk al jaren doen. Zojuist heb ik een kapotte blender uit elkaar gehaald, het motortje liep nog goed en we zagen dat een klein onderdeel kapot was. Dit kan voor €10 besteld worden en dan doet de blender het weer. Dan is het zonde om weg te gooien. Het is altijd een poging om te maken waard. Iedere keer wanneer iets gemaakt kan worden is weer een magisch moment.”
In 2040 wil Haarlem een economie zonder afval zijn: een circulaire economie. Dat kan wanneer grondstoffen telkens opnieuw worden gebruikt. Voor 2030 ligt er al het doel om 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken. Reparatie van de spullen die we al hebben helpt dichterbij een circulaire economie te komen.
Wat je zelf kan doen
- Op zoek naar een Repair Café bij jou in de buurt? Je vindt ze onder andere in Haarlem Oost, West, Noord en in de Boerhaavewijk. Bekijk de locaties en openingstijden op repaircafe.org
- Word vrijwilliger: ben je handig met elektrische of mechanische apparaten en sta je open voor een sociale avond? Meld je dan aan als vrijwilliger voor het Repair Café Haarlem-West en help zo mee aan een circulaire economie.
- Start een eigen Repair Café: wil je in jouw buurt een Repair Café organiseren? Stichting Repair Café International kan je helpen met de opstart. Ook kan je per mail contact opnemen met de gemeente Haarlem via circulair@haarlem.nl.
- Koop tweedehands: bij diverse kringloopwinkels worden items gerepareerd en daarna weer beschikbaar gesteld voor verkoop. Een overzicht van kringloopwinkels in Haarlem
- Luister een podcast: in de nieuwste podcast van Haarlem Circulair hoor je 3 kledingreparateurs uit Haarlem. Het is een inspirerende aflevering over kleding (ver)maken, tweedehands kleding, vintage en restmaterialen.
Meer verhalen lezen?
Benieuwd hoe andere Haarlemmers hun huis duurzaam verbouwen, gasvrij wonen, spullen hergebruiken of hun straat groener maken? Laat je inspireren door alle verhalen