Hybride warmtepomp

Algemeen

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. De pomp werkt samen met je cv-ketel op gas en is een aantrekkelijke tussenstap naar een aardgasvrij huis.

Voordelen

  • Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt  
  • Je energierekening gaat omlaag. Daardoor verdien je je investering in een hybride waterpomp binnen ongeveer 8 jaar terug 
  • Er is een landelijke subsidie voor de warmtepomp

De werking van de hybride warmtepomp

  • De hybride warmtepomp werkt op stroom  
  • Je koppelt hem aan je cv-ketel. Dat kan je huidige cv-ketel zijn of een nieuwe ketel
  • De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis  
  • De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is om je huis alleen met de hybride warmtepomp warm te houden

Uiterlijk van een hybride warmtepomp

In huis komt vlakbij de cv-ketel een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen. Buiten komt een apparaat dat lijkt op een airco. Die kun je op allerlei plekken neerzetten; tegen de buitenmuur, op het platte dak van je woning of van je schuur of op het terras. In de buitenunit zit een warmtewisselaar en een ventilator om warmte uit de buitenlucht te halen.

warmtepomp

Hybride kan al in een gemiddeld geïsoleerd huis

Voor een hybride warmtepomp moet je huis in elk geval een beetje geïsoleerd zijn. Je hebt bijvoorbeeld gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en vloer- en dakisolatie van 5-7 centimeter. Betere isolatie is natuurlijk prima: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Hoe beter de isolatie van je huis, hoe beter de hybride warmtepomp werkt. Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd? Dan kun je ook voor een volledige warmtepomp kiezen.

Hybride kan vaak met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 graden of hoger. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. De vraag is of je bestaande radiatoren hiervoor geschikt zijn. In oudere huizen die zijn na-geïsoleerd is dat vaak wel het geval. Daar hebben de radiatoren een grote capaciteit, omdat ze zijn afgestemd op een huis zonder isolatie. Hoe je controleert of je radiatoren geschikt zijn, lees je op Milieu Centraal.

Radiatorventilatoren

Krijg je het huis niet warm met een lage watertemperatuur, dan kun je de verwarming aanpassen of uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld met radiatorventilatoren, een extra radiator, grotere radiatoren of vloerverwarming. Het kopen van een radiator-ventilator (zoals SpeedComfort, Climate Booster en Heatfan) is een stuk goedkoper vergeleken met nieuwe radiatoren of convectoren in de woonkamer en keuken. Dit kost bij elkaar ongeveer € 2.500. Lees meer over Lage temperatuur verwarming (ltv) op Milieu Centraal.

Meer informatie en advies