Adviestraject
Algemeen
Als eigenaar van een appartement kun je zelf kleine maatregelen nemen om energie te besparen. Grote stappen zet je vaak samen met de Vereniging van Eigenaren (vve). In Haarlem zijn er ruim 5300 vve's en ongeveer 31% van de Haarlemmers is lid van een vve. Samen beslis je welke onderhoudsmaatregelen genomen worden in het appartementengebouw en in welke volgorde.
Appartementengebouw verduurzamen
Wil je het appartementengebouw energiezuiniger maken en fijner om te wonen? Als je de isolatie van het dak, de buitenmuren, vloer van de begane grond en soms ook de kozijnen en het glas wil verbeteren, beslist de vve hierover. Dat is ook zo voor het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen op het dak.
Advies voor vve’s met maximaal 7 appartementen
Kleinere vve’s met maximaal 7 appartementen kunnen via het Haarlems vve-loket gratis advies krijgen over verduurzaming. Onder begeleiding van een professionele en lokale adviseur kijken we samen naar de mogelijkheden om te verduurzamen. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 maanden. Na het advies is er een goed beeld over de mogelijkheden om te verduurzamen, een schatting van de kosten, de subsidiemogelijkheden en hoe je deze het beste kunt betalen. Het adviesrapport is een inschatting van de mogelijkheden om te verduurzamen, maar is niet te gebruiken bij het aanvragen van subsidie van het Warmtefonds.
Advies voor vve’s met minimaal 8 appartementen
Grotere vve’s met minimaal 8 appartementen kunnen ook advies van het Haarlems vve-loket krijgen over verduurzaming. De vve krijgt begeleiding bij het kiezen van isolatiemaatregelen en/of aardgasvrije installaties. Een onafhankelijk adviseur geeft technisch en financieel advies en helpt bij de uitleg van het advies aan de vve-leden en het kiezen van een duurzaamheidsplan. Aan het eind van het adviestraject, na ongeveer 3 tot 4 maanden, ontvangen de vve’s een maatwerkadvies. Dit advies is te gebruiken bij het aanvragen van financiering en subsidies.
Er zijn 2 verschillende soorten advies:
- Advies over isolatiemaatregelen en het verlagen van de energievraag
- Advies over het plaatsen van aardgasvrije installaties
De meeste gebouwen die na 1995 zijn gebouwd of gerenoveerd zijn voldoende geïsoleerd voor aardgasvrije verwarming
Gemeente Haarlem betaalt de kosten van deze adviezen. Het Haarlems vve-loket denkt graag mee over de keuze van het advies.
Voorwaarden deelname
Er zijn wel een aantal voorwaarden aan het deelnemen van het adviestraject:
Het vve-bestuur stemt in met deelname aan het advies.
- Het vve-bestuur zorgt voor maximaal 2 leden (dit hoeven geen bestuursleden te zijn) voor actieve deelname aan het advies. De leden zorgen voor de communicatie tussen de adviseur en alle leden van de vve.
- Het vve-bestuur organiseert een algemene ledenvergadering (ALV) of een aparte bijeenkomst waarin de resultaten van het onderzoek aan alle leden worden besproken en een besluit over wordt genomen.
- Het vve-bestuur zorgt voor alle noodzakelijke documenten voor het advies, namelijk: splitsingsakte, beschikbare bouwtekeningen en/of recente onderzoeken en het actuele Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP).
Intakegesprek
Na het aanmelden voor het adviestraject is er een telefonisch intakegesprek. In dit gesprek willen we graag meer weten over de situatie zoals die nu is, de wensen van de vve-leden voor verduurzaming, leggen we uit hoe het adviestraject eruit ziet en hoe nu verder. Het Haarlems vve-loket neemt graag alles door om in goed overleg met een adviestraject te starten.