Ondernemers met geldzorgen: 'Pessimisme is een luxe die wij ons niet kunnen veroorloven'

Muzikant met gitaar
Marnix Ducroock heeft naast zijn carrière als muzikant een tweede baan genomen.

Een steeds groter wordende groep ondernemers heeft moeite om het hoofd boven water te houden. Dit komt door coronamaatregelen, inflatie, almaar stijgende energieprijzen en de belastingdienst die met ingang van 1 oktober uitgestelde belastingen komt innen.

In Patronaat Haarlem werd afgelopen maandag tijdens de talkshow NV Haarlem uitgebreid gesproken over wat je als ondernemer kunt doen als je er financieel slecht voor staat. Een ondernemer vertelde hoe hij tijdens corona het roer heeft omgegooid, een ander nam er een baan bij en een derde wist door innovatie zijn product overeind te houden.

Niet wachten tot je failliet bent

In het publiek, maar ook op het podium waren medewerkers van team Ondernemers van gemeente Haarlem aanwezig om duidelijk te maken hoe belangrijk het is om tijdig hulp te zoeken bij geldzorgen. “Vaak komen ondernemers pas bij ons als ze al heel lang in de problemen zitten. Je hoeft niet te wachten tot je failliet bent,” vertelt consulente Ellen Coert op het podium. “De gemeente kan je met een aantal zaken echt een steuntje in de rug bieden of doorverwijzen naar een van onze partners. Dus heb je hulp nodig, trek aan de bel en kom langs voor een gesprek.”

Vraag tijdig om hulp

Jeroen den Exter van Stichting Over Rood beaamt het belang van tijdig ingrijpen bij financiële problemen. Over Rood begeleidt en ondersteunt ondernemers bij een (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging. Daar waar de gemeente vanuit haar zorgtaak ondernemers ondersteunt, kijkt Over Rood vooral met een ondernemersbril naar de problemen. Een groot probleem is bijvoorbeeld de administratie en boekhouding van sommige ondernemers. Als je administratie niet klopt, verlies je het overzicht. Als je niet voldoende inkomen uit je onderneming kan halen, kan je bij de gemeente een bijstandsuitkering voor zelfstandigen aanvragen of een bedrijfskrediet.

Inzicht in inkomsten en uitgaven

Een van de ondernemers in de zaal vertelt dat begeleiding haar heel erg heeft geholpen bij het wegwerken van haar administratieve achterstanden. Zij kreeg weer inzicht in haar inkomsten en uitgaven door gebruik te maken van verschillende rekeningen. Inmiddels heeft ze haar carrière over een andere boeg gegooid, maar is ze nog steeds aan het werk als zelfstandige. Ze geeft ook aan waar volgens haar de pijn zit als het gaat om hulp zoeken. “Pessimisme is een luxe die wij ons niet kunnen veroorloven. Als ondernemer heb je een stip op de horizon nodig. Elke maand denk je: volgende maand komt het goed. En dat hou je vol tot het echt niet meer gaat.”

Contact

Ben jij een ondernemer met geldzorgen? Blijf er niet mee rondlopen. Vraag een gesprek aan met een medewerker van het team ondernemers. Samen met u brengt de medewerker uw hulpvraag in beeld. Daarna kijkt u samen naar mogelijke oplossingen.

Stuur een e-mail naar ondernemers@haarlem.nl, of bel 14023, optie 4 en dan optie 2.

Of neem contact op met Over Rood Haarlem - Over Rood