Plan voor vernieuwing van het Archeologisch Museum

De Grote Markt met het Archeologisch Museum
Het Archeologisch Museum Haarlem zit aan de Grote Markt in het gebouw met de trapgevel. Foto door Jur Engelchor

We willen het Archeologisch Museum Haarlem een nieuwe inrichting geven. Het college stelt voor om hier een bedrag van € 230.000 euro voor uit te trekken. Het museum gaat volledig op de schop en krijgt een totaal vernieuwde presentatie. Het voorstel moet nog voor akkoord naar de raad.

Het Archeologisch Museum Haarlem zit sinds 1991 in de kelders van de 17e-eeuwse Vleeshal aan de Grote Markt. Het is gratis te bezoeken en trekt zo’n 20.000 tot 25.000 mensen per jaar uit binnen- en buitenland. Daaronder zijn veel scholen en families. Het museum vertelt het verhaal van de geschiedenis van Haarlem aan de hand van archeologische vondsten uit de stad.  

Verouderd

Sinds de oprichting in 1991 is er vrijwel niets aan het museum gedaan en dat is duidelijk te zien. De vitrines, verlichting en andere middelen zijn verouderd en veelal niet meer te repareren. De uitstraling is gedateerd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Daarnaast zijn er ook problemen met schimmel en vocht. Die moeten nodig aangepakt worden, ook om voor een veilige werksituatie te zorgen voor de vrijwilligers die hier werken.

Nieuwe educatieve ruimte

De herinrichting geeft ook mogelijkheden voor een betere inrichting en een nieuwe basispresentatie van het museum. De verhalen, vindplaatsen en voorwerpen moeten een inspirerende plek krijgen.

“Het leukste museum onder de grond is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een hotspot van de Haarlemse archeologie”, vertelt stadsarcheoloog Anja van Zalinge. “De herinrichting geeft ons de kans om iets nieuws toe te voegen aan de erfgoedbeleving in de stad. Een nieuwe educatieve ruimte om het verhaal van de plek waar je woont te beleven en onderzoeken. Met extra aandacht voor moderne archeologische onderzoekstechnieken.”

Drie mensen bekijken een vitrine in het Archeologisch Museum
Foto door Gemeente Haarlem

Vrijwilligers

Het zichtbaar maken van de archeologische vondsten van de stad aan het publiek is een wettelijke taak van de gemeente. Daarom is in Haarlem 30 jaar geleden het Archeologisch Museum opgericht. Het museum is onderdeel van het archeologisch depot Haarlem en wordt gerund door de archeologen van de gemeente Haarlem. Daarbij werken zij samen met een grote groep vrijwilligers en stagiaires (gemiddeld 30 personen). Die maken het mogelijk dat het museum vijf middagen per week gratis toegankelijk is en dat er daarnaast bijvoorbeeld nog veel scholen buiten de openingstijden langs kunnen komen.

Wethouder Diana van Loenen (Cultuur): “Het archeologisch museum vervult een belangrijk functie in de stad, vooral in educatieve zin. Voor veel schoolkinderen in Haarlem is een bezoek aan het museum de eerste keer dat ze oog in oog staan met de geschiedenis en het erfgoed van de stad. Met de nieuwe inrichting moet het museum weer jaren vooruit kunnen.”

Zo gaat het verder

Als de raad akkoord gaat met het voorstel, is de volgende stap om een ontwerp te maken voor het vernieuwde museum. Het plan is dan om eerst de vochtproblemen in het pand en de vernieuwing van de keuken en het toilet aan te pakken. Vanaf dat moment zal het museum enkele maanden voor het publiek gesloten zijn. Daarna start de herinrichting van de expositieruimte en opent het museum naar verwachting begin 2024 de deuren weer.

 

Wilt u iedere week het laatste nieuws, mooie verhalen en tips over Haarlem lezen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!