Ruilen? Bak of rek voor een plek

Kinderen tuinieren in plantenbak

Wij willen een groenere stad, leefbaarder en duurzamer. Daarom is het nu mogelijk om een parkeervak in uw straat in te ruilen voor een plantenbak of een fietsenrek.

Samen met uw buren een plantenbak verzorgen. Hoe gezellig is dat? Met een nieuwe regeling is het mogelijk om een parkeervak in uw straat te nomineren en daar een plantenbak te laten plaatsen. Of een fietsenrek. Net waar de buurt behoefte aan heeft.

We hebben een aantal spelregels:

  • U bent inwoner van de gemeente Haarlem.
  • U heeft minimaal 5 handtekeningen van mensen uit uw straat die het initiatief ondersteunen.
  • De bewoners bij wie het groen of de fietsenrekken direct voor de deur komen, zijn het eens met het initiatief.
  • U doet per straat maximaal 1 aanvraag voor groen en 1 aanvraag voor fietsparkeren.
  • Als u voor de plantenbak kiest moet u met minimaal 2 andere mensen uit de straat het groen verzorgen

Vraag een groenplek of fietsrek aan

U kunt een e-mail sturen naar het stadsdeel waar u woont met onderwerp 'Aanvraag voor Groenplek of Fietsrek'

In uw aanvraag geeft u het adres, huisnummer en de precieze locatie in de straat op. Ook geeft u aan of u een initiatief wilt indienen voor groen of fietsparkeren. En voeg een handtekeningenlijst toe van minimaal 5 initiatiefnemers.

Beoordeling

De beoordeling kan enkele weken duren. Wij kijken of de plek geschikt is: wij controleren of er kabels en leidingen in de grond zitten en houden rekening met zichtlijnen en of het veilig is qua verkeer. Het kan gebeuren dat we na de controle moeten kiezen voor een andere plek in de straat. 

Als er meer aanvragen bij de gemeente binnenkomen dan er groenbakken en fietsvlonders beschikbaar zijn, houden we de volgorde aan waarin aanvragen bij ons zijn binnengekomen. We hanteren dan een wachtlijst.

Kiest u voor groen, dan moet u met minimaal 2 andere mensen uit de straat het groen verzorgen. U bent er samen verantwoordelijk voor om de planten water geven. Daarvoor tekent u een beheerovereenkomst, die u kunt vinden via de website van Spaarnelanden.