Vuurwerkverbod in Haarlem

Grote Markt en de Grote of St. Bavokerk
Grote Markt en de Grote of St. Bavokerk. Foto door Robin Holland

Het afsteken van vuurwerk is net als vorig jaar verboden. Het geeft te veel overlast aan mensen, dieren en natuur. Daarom is op 17 juni 2021 door de gemeenteraad het verbod voor consumentenvuurwerk categorie F2 en F3 en carbidschieten vastgelegd in de APV.

Als u vuurwerk bij u heeft, riskeert u een boete van minimaal 100 euro. Steekt u het af, dan betaalt u 250 euro. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

Het is op de dagen dat vuurwerk verkocht mag worden niet verboden om vuurwerk op zak te hebben. 

F1-vuurwerk

Categorie F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Hieronder vallen sterretjes, Bengaals vuur, fonteintjes en knalerwten. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag je met oud en nieuw afsteken. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Daarom moet je 12 jaar of ouder zijn om het te mogen kopen of afsteken.

Overlast

Politie en Handhaving zijn verantwoordelijk voor het handhaven van het vuurwerkverbod. Heeft u vuurwerk gerelateerd overlast? Dan kunt u een melding doen. Handhaving onderzoekt wat er aan de hand is en gaan over tot actie wanneer dat nodig is. Wanneer uit het aantal meldingen blijkt dat er op specifieke plekken in de stad vaak vuurwerk wordt afgestoken, dan nemen we die plekken mee in de rondes die onze handhavers dagelijks door de stad afleggen. De plekken in Haarlem waar vorig jaar de overlast rond het afsteken van vuurwerk groot was, worden dit jaar al meegenomen in de dagelijks rondes.