Waar mensen en verhalen samenkomen

Jongeren met camera's tegen een muur.
Foto door Marissa Beretta

Stichting Kapsalon is een van de 14 stichtingen die de komende 3 jaar programmasubsidie krijgen van de gemeente Haarlem. Vandaag spreken we programmadirecteur Marisa Beretta.

De projecten van Stichting Kapsalon zijn bedoeld om mensen die in het dagelijkse leven niet met elkaar in aanraking komen, met elkaar te verbinden. “Wij willen met kunst, Haarlemmers bij elkaar brengen en elkaar helpen te begrijpen. En vooral samen plezier maken”, zegt Marisa.

Jongeren met ouderen die samen naar foto's op een camera kijken.
Deelnemers van DubbelBelicht bekijjken samen de gemaakte foto's in het park. Foto door Marisa Beretta

DubbelBelicht

Marisa is fotograaf in Haarlem. Door haar werk ontmoet ze veel verschillende Haarlemmers en ziet ze de vele kanten van onze stad. Met de kunstprojecten wil zij deze verschillende delen van de stad en mensen met elkaar in contact brengen.

In 2018 startte zij haar eerste project DubbelBelicht. Jong en oud ging samen met een camera op expeditie, om zo elkaar en de buurt om hen heen te leren kennen.

Marisa: “Als je samen aan iets werkt, zorgt dat toch voor een band met elkaar. Je kunt er ook voor kiezen om een debat te houden over de verbinding van jong en oud, maar op deze manier laten we de mensen gewoon meer ‘voelen’.”

Kunst opgehangen aan de autogarage naast het Winkelcentrum Schalkwijk. Foto door Marisa Beretta
Kunst aan de parkeergarage naast het Winkelcentrum Schalkwijk.

Meer dan fotografie

Na het succes van DubbelBelicht wilde de stichting ook andere kunstvormen dan fotografie inzetten. Het begon met een kunstroute in 2021. Kunst gemaakt door inwoners van Schalkwijk onder begeleiding van professionele kunstenaars. De kunstwerken werden in de wijk zelf tentoongesteld.

“Het was mooi om te zien, hoe trots de ‘nieuwe’ kunstenaars waren. We werden eerst gewaarschuwd voor de kans dat jongeren de kunstwerken konden slopen, maar zelfs na een jaar was alles nog in goede staat”, vertelt Marisa.

Een groepsfoto van het Kinderpersbureau. Foto door Marisa Beretta
Een groepsfoto van het Kinderpersbureau. Foto door Marisa Beretta

Kinderpersbureau

Tijdens de verschillende projecten viel het Marisa op dat de kinderen veel nieuwsgieriger en zelfs professioneler zijn, dan dat ze van tevoren dacht en bedacht ze het Kinderpersbureau.

In het Kinderpersbureau leren kinderen alles over journalistiek: van interviewen tot het bedenken van vragen. “Het is bijzonder om te zien hoe serieus kinderen worden op het moment dat wij volwassenen hen serieus nemen. Ze voelden zich zo verantwoordelijk voor hun onderzoek en wisten van alles bij de geïnterviewden los te krijgen”, vertelt Marisa trots.

Kunstwerken op de kunstroute. Foto door Marissa Beretta
Kunstwerken op de kunstroute. Foto door Marissa Beretta

Samenwerken

De stichting ontvangt een cultuursubsidie van de gemeente Haarlem. Hoe gaat dat geld worden ingezet? Marisa: “De subsidie geeft vooral ruimte om met verschillende organisaties samen te werken.  Grote, maar ook kleine organisaties die niet eerder met elkaar om de tafel zaten. De toekomstige projecten staan volledig in het teken van het samen maken van kunst. Projecten waar mens en verhaal samenkomen.”

Lees ook: 1,5 miljoen euro voor de cultuurstad.