Welke wijken krijgen wanneer betaald parkeren?

Nachtegaalstraat

In 2024 en 2025 wordt betaald parkeren in 11 wijken uitgebreid. Dat is een groot gebied met 22.000 parkeerplaatsen. Daarom wordt de uitbreiding in 3 fases gedaan. We beginnen in de wijken die aansluiten op een gebied waar al betaald parkeren is. In 2024 zijn de wijken in Haarlem Zuid als eerste aan de beurt.

De volgorde wordt: 

  • voorjaar 2024: Haarlemmerhoutkwartier, Houtvaartkwartier en Duinwijk
  • najaar 2024: Transvaalwijk, Indischewijk en Ter Kleefkwartier
  • voorjaar 2025: Amsterdamsewijk, Slachthuiswijk, Delftwijk, Vogelenwijk en Vondelkwartier 

Meerdere wijken tegelijk

We kiezen ervoor om wijken die dicht bij elkaar liggen tegelijk te doen. Zo voorkomen we dat mensen in een wijk ernaast gaan parkeren. Wijken die aansluiten op het gebied waar nu al betaald parkeren is, zijn als eerste aan de beurt. Hierdoor valt het vergunningengebied D Noord met de wijken Delftwijk, Vogelenwijk en Vondelkwartier in de laatste fase.

Meer ruimte en meer groen

De afgelopen jaren kwamen er in Haarlem steeds meer auto’s bij. Die nemen veel ruimte in. Het uitbreiden van betaald parkeren zorgt ervoor dat de parkeerproblemen niet groter worden. Ook worden straten en stoepen beter toegankelijk voor bijvoorbeeld hulpdiensten, ouderen en mindervaliden. En er is meer plek voor groen in de straat.

Hulp bij aanvragen 

De gemeente doet haar best om het invoeren van betaald parkeren voor bewoners zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Bewoners krijgen een paar maanden voor invoering praktische informatie thuisgestuurd. Ook bieden we hulp bij het aanvragen van de parkeervergunning.

Belangenorganisaties

Voordat de uitbreiding van start gaat, gaan we in gesprek met vertegenwoordigers van belangenverenigingen en koepelorganisaties over de mogelijke gevolgen van het betaald parkeren. Samen wordt bekeken of aanvullende maatregelen nodig zijn om het functioneren van de instellingen niet onnodig in de weg te staan.