Zomer in Haarlem: dit is er te doen!

Drukte op het festival Parksessies in de Haarlemmerhout

De zomervakantie is begonnen! Wat is er deze zomer allemaal te doen in Haarlem? We geven u tien tips voor (bijna) gratis activiteiten. Wat gaat u doen?

Een vrouw en man spelen samen bingo in een grote tent
Samen kamperen in eigen buurt. Foto: Buurtcamping

Haarlemse heldin

Het Corrie ten Boom Huis in de Barteljorisstraat trekt toeristen van over de hele wereld. Samen met haar familie ving Corrie tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden onderduikers op. Het huis ziet er nog deels uit als toen. U kunt bijvoorbeeld de schuilplaats bekijken waar de onderduikers verstopt werden. U kunt het huis alleen bezoeken met een (gratis) rondleiding van ongeveer een uur. Reserveer uw bezoek. 

Picknicken in de Hout

Bij warm weer zijn er verschillende plekjes om de schaduw van een boom op te zoeken. Bijvoorbeeld in het vernieuwde Schoterbos, het Kenaupark of de Haarlemmerhout. Wandelen, picknicken, geitjes aaien bij de kinderboerderij en spelen in de speeltuin: er is genoeg te doen. Van donderdag 21 tot en met zondag 24 juli kunt u ook weer naar Parksessies in de Hout. Neem een kleedje mee en kom genieten van muziek, theater en kunst. 

Kamperen in eigen stad

Een mini-vakantie in eigen buurt? Bewoners van Schalkwijk kunnen deze zomer komen kamperen in het Molenplaspark. Van 19 tot en met 21 augustus is hier een nieuwe editie van de buurtcamping. Met allerlei activiteiten, van sport tot bingo en samen eten. De helft van de plekken wordt gereserveerd voor gezinnen die geen geld hebben om op vakantie te gaan. Bekijk hoe het werkt.

Een jongen aait een kat in het Proveniershofje
Foto: Marisa Beretta

Tropisch boodschappenspel 

In de tropische kassen van de Haarlemmer Kweektuin kunnen kinderen meedoen aan een 'boodschappenspel'. Ze gaan daarbij op zoek naar allerlei ingrediënten voor recepten. Tijdens hun speurtocht leren ze meer over het thema voedsel en duurzaamheid. De recepten liggen bij de ingang van de kassen. Meedoen is gratis en aanmelden niet nodig.

Haarlemse Hofjes

Maak eens een wandeling langs Haarlemse Hofjes. Zoals het indrukwekkende Teylershofje of Hofje De Bakenesserkamer, het oudste hofje van de stad. Kattenliefhebber? In het Proveniershofje wonen veel katten en spelen er altijd wel een paar buiten. 

Creatief voor kinderen

In de bibliotheek zijn deze zomer allerlei activiteiten voor kinderen. Zo is er in de bieb in Parkwijk peutermuziek. Bij Kunstnest in de bieb in Schalkwijk kunnen kinderen lekker komen tekenen, schilderen of knutselen. In de vakantie zijn er ook workshops. Bekijk de kinderactiviteiten in de bibliotheek. 

De tuin op de schop

Gaat u deze zomer in de tuin aan de slag? Iedere woensdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur zitten de hoveniers van NME klaar om Haarlemmers te helpen met vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren. Het inloopspreekuur is gratis, graag vooraf aanmelden via nmeactiviteiten@haarlem.nl.

Een kijkje onder de grond

Het Archeologisch Museum van de buitenkant gefotografeerd
Foto: Jur Engelchor

In het Archeologisch Museum Haarlem aan de Grote Markt kunnen kinderen zelf voor archeoloog spelen. Het museum is zowel voor kinderen als volwassenen gratis te bezoeken. Bekijk schatten uit de Haarlemse bodem en kom meer te weten over de geschiedenis van uw stad. Deze zomer is de tentoonstelling Bier & Baard nog te bekijken, over brouwen en bier drinken in vroeger tijden. 

Summer22

Speciaal voor jongeren in Schalkwijk en Haarlem Oost is er deze zomer een programma vol activiteiten: Summer22. Het idee hiervoor ontstond in 2021 tijdens de coronacrisis, toen er weinig te doen was voor kinderen en jongeren. Triple ThreaT organiseert het programma samen met partners, met als doel om kinderen en jongeren een onvergetelijke zomer te geven. Er zijn activiteiten voor kinderen van 6-12 jaar, jongeren van 12-15 en voor jongeren van 16+.

Festival aan de Molenplas

Op zondag 4 september kunt u weer naar Schalkwijk aan Zee. Het gratis festival aan de Molenplas. Er is muziek, theater en er zijn allerlei activiteiten op het gebied van sport, spel en creativiteit. Ook zijn er foodtrucks en kraampjes met eten en drinken. Het festival is van 12.00 tot 18.00 uur. 

Nog veel meer te doen

Behalve deze activiteiten is er deze zomer nog veel meer te doen in Haarlem. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Haarlem Ontmoet of in de uitagenda

Archieffoto van Parksessies bovenaan de pagina door Marloes Chater Photography