Samenwerkingen en initiatieven voor duurzaam voedsel
Algemeen
We werken aan het verduurzamen van ons voedselsysteem. Bijvoorbeeld door te helpen met het maken van duurzame en gezonde voedselkeuzes, meer lokaal te kopen en het verminderen van voedselverspilling.
Samenwerkingen voor verduurzaming
We richten ons op het voedselsysteem als onderdeel van het Europese project Cities2030. Daarvoor werkt Haarlem samen met de VU Amsterdam aan het living lab Haarlem (video) in verschillende samenwerkingsverbanden:
En we doen onder andere mee aan de volgende initiatieven:
Duurzame en gezonde voedselomgeving
Haarlem doet mee aan de City Deal duurzame en gezonde voedselomgeving om lokaal en duurzaam voedselaanbod in de stad te stimuleren. De City Deal zet in op 3 thema’s:
- Gezonder en duurzamer aanbod in het straatbeeld
- Gezonde en duurzame voedselroutines
- Het stimuleren van lokaal voedsel en de korte ketens
We willen meer regionale producten in onze voedselvoorziening, zodat de invloed op het milieu van vervoer minder groot is. We stimuleren stadslandbouw om Haarlemmers samen voedsel te laten verbouwen en kinderen te leren over een duurzaam voedselsysteem.
Koplopergroep Circulaire Restaurants
Een groep van 25 Haarlemse restaurants werken gezamenlijk aan voedselverspilling verminderen, afval scheiden, meer (gezamenlijke) lokale inkoop en minder gebruik van plastic. Dit zijn projecten die zijn ontstaan uit de koplopergroep:
- WeCup: een retoursysteem van herbruikbare to go-bekers in plaats van papieren bekers
- Greendish: adviestraject 8 restaurants voor minder voedselverspilling en een duurzamer en gezondere menukaart
- Plasticvrij Terras: stimuleert terrassen zonder plastic
- Circulaire tips voor restaurants: