Ik woon in een monument of beschermd stadsgezicht

Algemeen

Woon je in een monument of in beschermd stadsgezicht dan heb je, als je je huis wilt verduurzamen, met strenge regels te maken. Die zijn er om te zorgen dat de kostbare panden en mooie stadsgezichten bewaard blijven. Er kan gelukkig meestal meer dan je denkt. We denken graag met je mee.

Woon ik in een monument?

Om te weten of je in een monument woont, kun je kijken op de erfgoedkaart van Haarlem. Elk monument heeft een beschrijving van waardevolle elementen. Deze zogenoemde ‘redengevende omschrijving’ vind je voor rijksmonumenten op Rijksmonumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Een overzicht voor gemeentelijke monumenten vind je op Monumentenkaart

Hoewel behoud van monumenten voorop staat, is verduurzamen vaak best mogelijk, zeker als het gecombineerd wordt met onderhoud, verbouwingen of restauratie. Het is goed te weten dat zowel de buitenkant als de binnenkant beschermd zijn. Algemene informatie over monumenten vind je op Monumenten Haarlem

Spaarnwouderstraat

Monumentenloket

Monumenteneigenaren met vragen over het behouden en verduurzamen van monumenten kunnen terecht bij het Monumentenloket. Mail naar monumentenloket@haarlem.nl om een afspraak te maken. Het monumentenloket is op dinsdagmiddag geopend.

Zonnepanelen

Wil je zonnepanelen plaatsen op je dak? Ook in beschermd stadsgezicht en op monumenten zijn steeds meer mooie voorbeelden te zien waar energie door zon wordt opgewekt. Belangrijk is het behoud van de kwaliteit van het monument en het historisch stadsbeeld. Dat kan door panelen zoveel mogelijk uit het zicht vanaf de straat te leggen. Op de Kansenkaart zonne-energie kun je zien of op jouw dak zonnepanelen mogelijk zijn. 

Door panelen zoveel mogelijk uit het zicht vanaf de straat te plaatsen, blijft het waardevolle straatbeeld van de gebouwen behouden. Als je een plat dak hebt of een schuin dak (waarbij de zonnepanelen uit het zicht komen te liggen), heb je wel een vergunning nodig, maar geen legplan. 
Kunnen de panelen niet uit het zicht worden geplaatst? Dan zijn er nu mogelijkheden om op sommige daken ook panelen in het zicht te plaatsen. Als panelen in het zicht liggen, is het belangrijk dit goed te doen. Naast een vergunning heb je daarom een legplan nodig. 

Legplan

Een goed legplan houdt rekening met de afstand en de verhouding tot de dakrand en de nok, de kleur van de zonnepanelen, de vorm en dakbedekking van het dak. Maar ook de beleving en de unieke delen van het gebouw moeten in stand blijven, ook als op een later moment de zonnepanelen worden weggehaald of vervangen. De gemeente beoordeelt het legplan. Het beste is om het legplan op te laten stellen door een aannemer of specialist. Kom je er niet uit of wil je hulp neem dan contact met ons op via monumentenloket@haarlem.nl

Omgevingsvergunning

Wil je zonnepanelen plaatsen op een monument of woning in beschermd stadsgezicht? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Een vergunning vraag je aan via het Omgevingsloket. Het legplan lever je samen met de vergunningsaanvraag in. Overstappen op zonne-energie kost geld. Om je tegemoet te komen in de kosten, rekent de gemeente Haarlem geen legeskosten voor een vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen. 

Leningen en subsidies

Maatregelen om een monument te verduurzamen kosten veel geld. Gelukkig zijn er leningen en subsidies waar je gebruik van kunt maken. Sommigen zijn voor iedereen toegankelijk, maar voor monumenteneigenaren zijn er ook aanvullende mogelijkheden. De kosten verdien je vaak terug via een lagere energierekening. Ook wordt je huis comfortabeler.

Milieu Centraal

Op Milieu Centraal vind je een overzicht van subsidiemogelijkheden.

Duurzaamheidslening

Met de duurzaamheidslening willen we het voor huiseigenaren makkelijker maken om duurzame maatregelen te betalen. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Je vraagt de duurzaamheidslening schriftelijk aan. Kijk voor meer informatie bij Duurzaamheidslening

Energiesubsidiewijzer

Controleer met de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in de gemeente Haarlem of de provincie zijn.

Subsidie warmtepomp

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Op Milieu Centraal lees je er meer over.

Subsidie zonneboilers

Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het soort zonneboiler en ligt ongeveer tussen de € 600 en € 2.000. Met deze subsidie wordt duurzaam warm water nog aantrekkelijker. Op Milieu Centraal lees je er meer over.

Speciaal voor monumenteneigenaren

Gaat u aan de slag met uw monument? Dan kunnen de onderhouds-, restauratie- of verduurzamingskosten behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te financieren. Op Monumenten.nl lees je er meer over.