Wat doet de gemeente?

Algemeen

De gemeente werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie is om in 2040 aardgasvrij te zijn. De gemeente helpt bewoners in het zoeken naar de juiste oplossing per wijk, want er is niet één juiste oplossing. Elke woning is anders. De meest duurzame, betaalbare en praktische oplossing in een wijk heeft de voorkeur. In de periode tussen nu en 2040 komen alle wijken een keer aan de beurt. De gemeente kijkt samen met bewoners wat de beste manier is om op een andere manier te koken, verwarmen en douchen.

Gemeente biedt hulp

De gemeente biedt de volgende producten en diensten aan om steeds gasvrijer te gaan wonen:

  • Haarlemmers – huurders en kopers – kunnen gratis advies krijgen van een energiecoach over kleine maatregelen. De energiecoach komt langs en vertelt hoe je energie, én geld, kunt besparen.
  • Ook biedt de gemeente de duurzaamheidslening aan. Met deze lening is het voordeliger om duurzame maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp, te kunnen betalen. Kijk voor de voorwaarden en hoe je de lening kan aanvragen op www.haarlem.nl/duurzaamheidslening
  • Haarlemmers kunnen terecht bij het Duurzaamheidsloket en Duurzaam Bouwloket met vragen over duurzaam (ver)bouwen.
  • De gemeente werkt intensief samen met duurzame bewonersinitiatieven. Kijk of er bij jou in de buurt een initiatief is waar je bij kan aansluiten.

Haarlem werkt aan aardgasvrije wijken

De gemeente maakt de transitievisie warmte, dat is een visie hoe wij met z’n allen de stad aardgasvrij gaan maken. Op dit moment werkt de gemeente daar samen met partners aan.

In de wijken Meerwijk, Ramplaankwartier en Schoolenaer, een wijk van 120 woningen tussen Schalkwijk en het Spaarne, zijn voorbereidingen gestart om gasvrij te worden.  

Ramplaankwartier aardgasvrij met SpaarGas

In het Ramplaankwartier is de stichting De Ramplaan samen met de gemeente en TU Delft gestart met een meerjarenproject om de wijk zoveel mogelijk aardgasvrij te krijgen. Het idee van het duurzame en lokale warmtesysteem, het zonnewarmtenet, is het gebruik van de warmte van de zon in winter die in de zomer wordt opgeslagen onder de grond. Met een wijk-warmtenet komt het opgeslagen warme water bij de woningen terecht. De huizen moeten geïsoleerd zijn, dat is soms nog best lastig hoe je dat moet doen. Daarvoor zijn er straatcoaches. Kijk voor meer informatie op de website van SpaarGas.

Warmtenet Meerwijk

In Meerwijk werkt de gemeente samen met partners aan een warmtenet, een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water door stroomt. De gemeente onderzoekt of het ontwikkelen van een warmtenet in Meerwijk financieel haalbaar is. Als het warmtenet er komt kunnen in de toekomst huizen daarop aansluiten. Meer weten? Kijk op https://www.haarlem.nl/warmtenet-schalkwijk/.

Bijna gasvrije woningen in Schoolenaer

In de wijk Schoolenaer wonen de bewoners al bijna gasvrij. In deze wijk staan huizen die na 1995 zijn gebouwd. In de meeste huizen wordt alleen nog aardgas gebruikt om te koken. De Huizenaanpak heeft samen met de gemeente een aanbod met lokale installatiebedrijven samengesteld. Kijk op www.schoolenaer.huizenaanpak.nl.