Haarlem kleurt groener
Haarlem werkt aan een groene en klimaatbestendige stad. Bomen en planten zorgen voor een fijne leefomgeving en we hebben ze nodig om een gezonde stad te blijven. Een gezonde natuurlijke omgeving is goed voor onze gezondheid. Een gevarieerd planten- en dierenleven in de stad bevordert de biodiversiteit. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte.
Ook krijgen we steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Meer groen en minder tegels in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan en zorgt voor verkoeling. Daarom houden we in Haarlem wat groen is groen, waar het kan, breiden we het groen uit en waar groen verdwijnt compenseren we dit gelijkwaardig op andere plaatsen.
Haarlemmers kunnen zelf natuurlijk ook maatregelen nemen. Groene, levende tuinen maken Haarlem mooier en ze spelen een grote rol bij het verrijken van de biodiversiteit. Vervang samen tegels in de tuin of op het balkon door insectvriendelijke planten of door bomen die voor verkoeling tegen hitte en voor een betere luchtkwaliteit zorgen. Liefst biologisch geteelde, inheemse soorten. Het vergroenen van de stad doen we met elkaar. Er zijn al veel Haarlemse vrijwilligers actief die een deel van het openbare groen hebben geadopteerd en in samenspraak met de gemeente beheren.
Groene initiatieven
Groene proefwijken
We betrekken graag inwoners bij het groener maken van de openbare ruimte. Ook dit jaar maken we daarom weer geld beschikbaar voor 3 grote groene buurtprojecten: de groene proefwijken. Het sturen van een idee kan tot en met 31 mei 2024.
Adopteer een boomspiegel
Het is mogelijk om een boomspiegel voor uw woning te adopteren. Een boomspiegel is een stukje extra grond rondom de stam van een boom. Deze grond leent zich perfect voor extra beplanting. U kunt uw leefomgeving zelf mooier maken, maar er zijn wel bepaalde spelregels. Als u een boomspiegel groter wilt maken kunt u contact opnemen met Spaarnelanden.
Groene buurtinitiatieven
Maak uw buurt groener en mooier door samen met uw buren tegels te vervangen door struiken of gras, groene gevels te maken of het bestaande groen te verbeteren. Bekijk de spelregels en doe een aanvraag voor uw groene initiatief.
Adopteer een groenstrook
Ziet u een groenstrook in de buurt van uw woning die ideaal is voor bijvoorbeeld een kleine bloementuin? Neem dan contact op met Spaarnelanden. Zij bekijken samen met u of de groenstrook geschikt is voor adoptie en bedenken een plan.
Kijk voor inspiratie voor de groenstrook op de website van het NME.
Subsidie groene daken
Groene daken zien er mooi uit, bieden voedsel voor insecten en werken verkoelend in de zomer. Ook helpen groene daken mee om overlast van hevige regen op te vangen. De plantjes houden het water vast en geven het langzaam weer af. Bent u eigenaar van een pand in Haarlem? Dan kunt u subsidie aanvragen voor een groen dak van minimaal 20 vierkante meter.
Geveltuintje aanleggen
Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Ze zijn eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Haal een rij stoeptegels weg voor de gevel, zorg voor een kantopsluiting of opsluitband, meng de grond met tuinaarde en plant de plantjes.
Groenplek & Fietsrek
We ondersteunen graag inwoners die in hun straat meer groen of parkeerruimte voor fietsen willen. U kunt samen met uw buren meedoen met Groenplek & Fietsrek, een project om een parkeerplek om te ruilen voor een plantenbak of fietsrek.
Tegelwipactiedag
Ook in 2024 hebben Haarlemmers de mouwen opgestroopt om hun eigen buurt groener te maken. Onder het motto ‘tegels eruit, planten erin’ zetten vele vrijwilligers zich in om samen met de buurt aan de slag te gaan met het inruilen van tegels voor groen.
Op zaterdag 5 oktober 2024 is in de kweektuin het Haarlem Kleurt Groener festival. Op die dag kunt u tussen 10.00 en 14.00 uur tegels ruilen voor planten bij de Kweektuin.
Groen spreekuur
Hebt u vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren? Kom naar Natuur- en Milieueducatie (NME) in de Haarlemmer Kweektuin.
Op donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur, van maart tot en met oktober, beantwoorden de hoveniers van NME graag uw vragen bij het Groen spreekuur. U kunt uw vragen ook mailen naar nme@haarlem.nl
Klik op de knop hieronder om alle activiteiten van Natuur- en Milieueducatie te bekijken.
Groen en planten
Eerste hulp bij planten
Welke planten kunt u het beste neerzetten in de zon? En welke overleven het beste in de schaduw?
Bij- en insectvriendelijke planten
Door in onze tuinen en op onze balkons zoveel mogelijk ruimte te maken voor bij- en insectvriendelijke planten kunnen wij de stadsnatuur een handje helpen.
Tegels eruit en planten erin
Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress en zorgt voor biodiversiteit.