Angeline

Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. Het lijkt dan ook een goocheltruc, vanaf 2004 gasvrij wonen in plaats van 2040, maar voor Angeline Broers werkelijkheid. Ze woont al sinds 2004 aardgasvrij.

Ruim vijftien jaar geleden verhuisde zij naar een nieuwbouwwoning van Pré Wonen die gasvrij werd opgeleverd. Angeline woont al sinds 1958 in Delftwijk en sinds 2004 in haar huis in Du Perronstraat: “Ik was anti-vloerverwarming, want ik zat zo ongeveer IN mijn kachel omdat ik het altijd zo koud had, maar het is nu zó lekker warm. Ik kan op mijn blote voeten lopen, heerlijk!”

Door de wijkvernieuwing van Delftwijk-Noord werd Angeline’s verouderde woning gesloopt en woonde ze vier jaar in een wisselwoning terwijl er nieuwe woningen werden gebouwd. “In de nieuwe woning wisten we eerst niet hoe we moesten omgaan met de nieuwe installaties. Gelukkig was er hulp vanuit de woningcorporatie. Het duurde wel even voordat ik de overgang van gaskachel naar luxe vloerverwarming fijn vond.” Nu betaalt Angeline slechts 50 euro aan (vloer)verwarming en 28 euro aan elektriciteit per maand. “Ik moest zelf echt een omslag maken. Als je makkelijk bent en de vloerverwarming heel hoog zet, betaal je meer. Nu ben ik een stuk energiezuiniger ingesteld. En betaal ik minder energiekosten.”

Energiezuinig koken en douchen

Sterker nog, Angeline is erg op haar energieverbruik gaan letten. “Zo zet ik een emmer onder de douche tijdens het opwarmen van het water en gebruik ik dat later om de plantjes water te geven. En verwarm ik eerst water in de waterkoker waarmee ik daarna mijn aardappelen kook, dat scheelt energie. Ook zet ik mijn inductieplaat iets eerder uit zodat het met de restwarmte nog gaat ‘na’-koken.”

Draagvlak van huurders

Angeline’s woning is van Pré Wonen, een van de drie woningcorporaties in Haarlem. Alle woningen in de flat van Angeline zijn identiek en zeer goed geïsoleerd. De appartementen kijken uit op een groene binnentuin. De woningcorporaties Ymere, Pré Wonen en Elan Wonen werken samen met de gemeente aan duurzame woningen. Voor woningcorporaties is draagvlak van huurders bij het verduurzamen van woningen belangrijk. Wil je als huurder zelf maatregelen nemen? Kijk wat je zelf kunt doen.

Aardgasvrij