Arjan

Arjan Zoodsma en zijn familie wonen in een duurzaam verbouwd huis. Het begon allemaal acht jaar geleden met het plaatsen van zonnepanelen. Sinds die tijd is Arjan continu bezig met aanpassingen aan zijn woning waaronder isolatie, hybride warmtepomp en infrarood panelen.

Laat de zon maar schijnen

Acht jaar geleden kochten acht buren gezamenlijk zonnepanelen in. Nog steeds genieten de bewoners in de Van de Meerstraat van deze investering en wisselen ze ervaringen uit. Het heeft de buren dichterbij elkaar gebracht. Voor het maken van de foto stond dan ook binnen no-time het dak vol met buurvrouwen, -kinderen en buurman. Arjan: “Het leuke aan zonnepanelen is dat je zelf zichtbaar energie produceert. Een zonnige dag is daarmee nog zonniger. Als ik in juli op de camping sta zie ik, op mijn telefoon, dat mijn huis die maand een positieve balans heeft (en een negatieve energierekening).”

Zonnepanelen startpunt in aardgasvrije reis

Voor Arjan waren de zonnepanelen het startpunt in de reis naar een label A-woning: “Stapsgewijs probeerde ik de positieve invloed verder uit te bouwen; energie besparen, overgaan van gas naar elektriciteit, windenergie kopen, deelnemen in een coöperatie en elektrische rijden.”

Hybride warmtepomp

Als je met het trappetje naar het dak van Arjan’s huis gaat om de zonnepanelen te bekijken, kom je langs zijn hybride warmtepomp. Een warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Het is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas. Een hybride warmtepomp is goedkoper en kun je combineren met je huidige cv-ketel. De cv-ketel springt bij op koude dagen en voor (extra) warm water.

Infrarood panelen

De familie Zoodsma verwarmt alleen de woonkamer met de centrale verwarming. Arjan heeft infrarood panelen als bijverwarming in de zithoek (voor gure avonden), in de werkkamer en de slaapkamer van zijn zoon.  Deze laatste twee kamers worden verder niet verwarmd. Je kunt het infrarood paneel aanzetten door de stekker in het stopcontact te steken. In de zithoek is het infrarood paneel een whiteboard, in de slaapkamer is het een schilderij op een schildersezel. Je ziet dus niet dat het een infrarood paneel is, maar het wordt wel lekker warm!

Tip van Arjan

“Begin met isoleren. Het minst spectaculaire is het meest effectief. Je ziet niets van isolatie want het is verstopt achter de muur. Maar als je je huis gaat isoleren, merk je meteen dat je gaat besparen op je energierekening. Ook word je huis een stuk comfortabeler en behaaglijker warm. En nog een tip: informeer eens bij buren naar plannen bij jou in de wijk.”

Zonnepanelen